Izvor: zena blic
09.01.2023 u 13:47
0

DA LI STE SPREMNI? Pravo je vreme za detoksikaciju nakon praznika!

Detoksikacija je česta strategija kojoj se pribegava za iskupljenje prazničnih "grehova" kada je u pitanju ishrana.

Svake godine, u ovo vreme razmišljamo o tome kako bi trebalo da se „očistimo“, jer bi to trebalo da nam pomogne da oporavimo telo i da se osećamo bolje nakon jake praznične hrane.

Šta je biotransformacija

Metabolička detoksikacija ili u novijem terminu – biotransformacija predstavlja proces koji se neprestano odvija u našem telu. Dakle, svakog dana, naša jetra, bubrezi, debelo crevo, koža i limfna žlezda rade u sinergiji kako bi nas oslobodili toksina kojima smo izloženi, navodi portal Miss7.

Postoje brojni razlozi zašto naše telo može da bude neefikasno u uklanjanju toksina, a preterivanje hranom bogatom kalorijama i siromašno hranjivim stvarima je samo jedno od njih. Tako preterana izloženost spoljnim toksinima (nečišćenje, plastika, izloženost teškim metalima), konstipacija, deficit nutrijenata, stres, prisutnost hronične bolesti, hronična upala, nedovoljno telesne aktivnosti ili restorativnog sna, sve to pridonosi opterećenju organizma toksinima.

Sada je pravo vreme za detoks

Sada je dobra prilika da damo nutritivnu podršku detoksikacijskim putevima, ali i da nastavimo s ishranom koja podstiče biotransformaciju. Uspešna detoksikacija započinje na tanjiru.

Ovo je nekoliko saveta za uspešnu detoksikaciju:

BRITANIJA ZABRANJUJE PLASTIČNI PRIBOR ZA JELO! Za razgradnju plastične viljuške potrebna su DVA VEKA!

Proteini

U svaki obrok uključite izvor biljnih ili životinjskih proteina, jer proteini odnosno njihove gradivne jedinice – aminokiseline, su nam potrebne da vežu na sebe u jetri transformisane toksine, kako bi oni mogli da se uklone iz tela. Osim toga, proteini pomažu stabilizaciji šećera u krvi, što smanjuje mogućnost napada gladi.

Vlakna

Povećajte unos vlakana putem mahunarki, povrća i voća, jer time pridonosite redovnijem pražnjenju creva, proces koji je izuzetno bitan za izbacivanje toksina.

Zeleniši

Povrće koje mora da se svakog dana nađe na jelovniku jeste tamno lisnato zeleno povrće, kupusnjače, korenasto povrće i crni i beli luk, jer obiluju stvarima koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizuje toksične materije.

Fitohemikalije

Fitohemikalijama bogato voće, popout artičoke, osigurava ciljane nutrijente potrebne za detoksikaciju. Jabuke, bobičasto voće, citrusi, ananas i šipak su samo primer namirnica koje treba da unosite svakoga dana.

Magnezijum

Povećajte unos magnezijuma putem semenki, španaća, blitve, orašastih plodova, kinoe, pasulja, jer magnezijum opušta mišiće pa može da deluje opuštajuće i na ćelije creva ubrzavajući defekaciju, a samim time skraćuje izloženost organizma štetnim materijama.

Začini

Začini ne služe samo da ukus, već i da pruže brojne pozitivne učinke na naše telo. Kada je u pitanju detoksikacija, prednost dajte kurkumi ( u kombinaciji s crnim biberom), đumbiru, mirođiji, ruzmarinu.

Tečnost

U borbi protiv toksina neophodan je i adekvatan unos tečnosti. U supama, sokovima, čajevima i mineralnoj izvorskoj vodi tokom detoksikacije je potrebno dnevno da se unese oko dve litre tečnosti. Tečnosti, pritom, unosite između, a ne za vreme obroka, a za dodatnu potporu detoksikacijskim putevima pijte svakodnevno čaj od maslačka.

Izbegavajte masno meso i mesne prerađevine, kao i slatkiše, rafinirane namirnice i hranu koja sadrži prehrambene aditive i konzervanse.

Kofein i alkohol se također ne bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

A takođe je važno i da izbegavate i suviše restriktivne detoks režime kroz duži period, jer njima se organizam iscrpljuje i oduzima mu se energija koja bi se zaista mogla da se iskoristi za detoksikaciju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter