Izvor: danas
29.02.2024 u 19:56
0

RAZLOG RUPA NA ŠVAJCARSKOM SIRU: Naučnik objasnio zašto ima rupe i kako da vam ne podvale „slepog švajcarca

Ako vidite sir označen kao švajcarski koji nema rupe, to nije pravi švajcarski sir i neće imati ukus ili teksturu koju tražite, kaže naučnik dr Mark Džonson.

Švajcarski sir uvek se opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto telo i orašast, ali sladak ukus. Takođe, ima vrlo malo soli u poređenju s drugim sirevima, kaže dr Mark Džonson, istaknuti naučnik u Centru za istraživanje mlečnih proizvoda na Univerzitetu Viskonsin.

Prvi put je napravljen u 14. veku u Švajcarskoj, tačnije u Alpima.

– Bio je to tvrdi sir koji je imao dug rok trajanja i lako je mogao da se transportuje niz planine gde se proizvodio. Danas se, međutim, izraz švajcarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira, na to kako se sir proizvodi – pojasnio je.

Zašto švajcarski sir ima rupe?

– Proizvođači sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentuje mlečnu kiselinu i proizvodi ugljen dioksid. Ugljen dioksid se skuplja na određenim mestima u siru i stvara velike mehuriće. Nijedan drugi sir ne koristi ovu kulturu, osim švajcarskog i drugih verzija švajcarskog sira, kao što su baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg i Emmentaler – objašnjava dr Džonson.

Može li da se kupi švajcarski sir bez rupa?

– Švajcarski sir bez rupa naziva se ‘slepi švajcarac’, ali to se smatra nedostatkom. Ako vidite sir označen kao švajcarski koji nema rupe, to nije pravi švajcarski sir i neće imati ukus ili teksturu koju tražite

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter