Izvor:
04.04.2024 u 17:26
0

RECEPT ZA KULINARSKE POČETNIKE: Grašak

Grašak je izuzetno hranljiva namirnica bogata raznim hranljivim sastojcima koji su korisni za zdravlje. Mogu da ga pripreme i početnici u kuhinji, možete da ga jedete i dva dana, dakle, veoma je isplativo jelo, koje je i zdravo.

Sastojci:

500g graška (može biti svež, smrznut ili konzerviran)
1 veza mladog luka (iseckanog)
2 šargarepe (iseckane na kolutove)
2 krompira (iseckana na kockice)
2 čena belog luka (sitno iseckana)
2 kašike maslaca ili ulja
So i biber po ukusu
500ml povrtnog ili pilećeg bujona
Sveži peršun (za garniranje, opciono)

Uputstvo:

U velikoj šerpi ili tiganju, zagrejte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte iseckani mladi luk i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne omekša.

Dodajte šargarepu i krompir, pa dinstajte još nekoliko minuta dok povrće ne postane blago zlatno smeđe.

Ubacite sitno iseckani beli luk i dinstajte ga još minut ili dva, dok ne zamiriše.

Dodajte grašak u šerpu i promešajte sa ostalim sastojcima.

Prelijte bujonom preko povrća. Ako nemate bujon, možete koristiti vodu, ali bujon će dodati dublji ukus jelu.

Začinite jelo solju i biberom po ukusu. Možete dodati i druge začine po želji, poput majčine dušice ili origana.

Smanjite temperaturu i poklopite šerpu. Ostavite da se kuva oko 15-20 minuta, ili dok sva povrća ne omekšaju.

Kada je jelo gotovo, sklonite sa vatre i poslužite toplo. Po želji, možete ga posuti seckanim svežim peršunom.

Ovo jelo od graška je ukusno, hranljivo i lako za pripremu. Možete ga poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu. Uživajte u ukusu!

Razlozi zbog kojih treba da jedete grašak

Bogat izvor proteina: Grašak je bogat biljnim proteinima, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance i vegane. Proteini su važni za izgradnju mišića, obnavljanje tkiva i održavanje zdravog imunološkog sistema.

Dobar izvor vlakana: Grašak je bogat dijetalnim vlaknima, što može pomoći u održavanju zdravog sistema za varenje. Vlakna takođe doprinose osećaju sitosti i regulišu nivo šećera u krvi.

Vitamini i minerali: Grašak je bogat raznim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, vitamin C, vitamin A, folat, gvožđe, cink i magnezijum. Ti hranljivi sastojci igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, kože, vida, imunološkog sistema i drugih funkcija organizma.

Antioksidansi: Grašak sadrži antioksidanse poput flavonoida i karotenoida, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. To može smanjiti rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i neke vrste raka.

Nizak glikemijski indeks: Grašak ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagli skok šećera u krvi nakon konzumacije. To ga čini dobrom opcijom za osobe koje paze na nivo šećera u krvi ili imaju dijabetes.

Ukratko, grašak je hranljiva namirnica koja pruža razne hranljive sastojke važne za održavanje zdravlja. Uključivanje graška u ishranu može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti organizma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter