
Foto: printscreen/youtube
STARINSKI RECEPT ZA DOMAĆU LJUTENICU: Naše bake bez nje nisu mogle da zamisle zimu
Ljutenica je nešto što ljudi na ovim prostorima već decenijama spremaju pred svaku zimu.
Naše bake svojevremeno nisu mogle da zamisle zimu bez lepih zaliha ljutenice.
Recept uopšte nije težak, sprema se na bazi crvenih paprika i paradajza, ali zato nije ni tako brz za spremanje.
SASTOJCI
paradajz – oko dva kilograma
crvene paprike – oko tri kilograma
ljute feferone – 10 komada
beli luk – tri glavice
peršun – dve veze
ulje – tri dl
sirće – 2,5 dl
so – tri kašike
šećer – tri kašike
PRIPREMA
Tegle i poklopce oprati i staviti u rernu na 50 stepeni da se zagreju i sterilizuju. Paprike (babura ili rog paprika) ispeći u rerni ili na roštilju. Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki i izrezati na filete pa na male kockice.
POSNI GULAŠ NA BAKIN NAČIN: Bogat povrćem, idealan za hladne dane
Feferone oprati i sitno iseckati. Beli luk oljuštiti. Peršun list oprati. Blenderom zajedno iseckati beli luk i peršun list. U veliku šerpu staviti ulje, vinsko sirće, so, šećer sitno iseckan paradajz i sitno iseckane ljute feferone.
Kuvati uz mešanje 1 sat, pa dodati sitno iseckanu pečenu crvenu papriku, i iseckan beli luk i peršun list.
Kuvati uz stalno mešanje 1 sat, odnosno dok ne ostane trag od varjače na dnu posude. Gotovu ljutenicu sipati kutlačom u zagrejane tegle. Naredni dan tegle zatvoriti. Od ove količine sam dobila 3 tegle od 720 ml. i 1 teglu od 360 ml.
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74
Pročitaj još iz rubrike

SAVETI ZA KONTROLU PREJEDANJA: Nutricionistkinja otkrila kako smršati do leta

POTREBNA SU VAM SAMO DVA SASTOJKA: Recept za najukusniji čokoladni kolač

ODLIČNA ZAMENA ZA MESO: Naučite kako da pripremate i čuvate pečurke

MAGIČNI SASTOJAK: Jednostavan trik da vam palačinke nikada ne budu suve i žilave

RIBA I KROMPIRIĆI: Britanski „Fish and chips“ po originalnom receptu
