Izvor: B92
09.11.2023 u 21:35
0

JESENJI BLUZ: Stručnjaci savetuju šta treba da radimo kako ne bismo klonuli duhom

Jesen je godišnje doba koje se često naziva i depresivnim, a postoje odlični načini kako da održimo zdravlje tokom temperaturnih i klimatskih uticaja.

Ovo stanje je poznato i kao afektivni poremećaj, a prvobitno je dijagnostikovano u severnim delovima Evrope i Amerike, upravo zbog manjka sunčeve svetlosti.

Naime, naš cirkadijalni ritam se menja i preoblikuje. Nivo kortizola pada sa smanjenjem količine sunčeve svetlosti, i onda je nama teže da obavljamo neke aktivnosti koje smo obavljali u toku dana.

Niže temperature takođe stvaraju umor, pa smo zato zimi sporiji.

Ova jesen je za sada topla i nemamo doživljaj da je stiglo hladno vreme.

Sami možemo da se izborimo sa ovim problemom, kroz vođenje dnevnika, terapiju svetlom (da izađemo na sunce makar na pola sata), a preporučuje se i fizička aktivnost (kardiovaskularni trening, kao i šetnja).

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter