Izvor: Kurir
02.12.2023 u 14:15
0

„KANCER SE NE RAZVIJA PREKO NOĆI“ Ginekolog apeluje na sve žene da rade OVE TESTOVE: U 70 odsto slučajeva PAPA TEST PREVIDI RAK

Srbija ima svetske stručnjake u medicini, to pokazuje i primer specijaliste ginekologije I akušerstva dr Igora Jeremića koji se našao na mestu predsedavajućeg na Svetskom kongresu ginekologa koji je održan u Beču.

Sa njim je jutros razgovarao reporter Kurira Saša Dobrijević.

Njegov sagovornik podelio je  šta su zaključci kongresa.

– Ono do čega sam došao kao zaključak je sledeće: niko u Evropi i Americi ne sprovodi kolposkopiju pre nego što rezultat Papa testa pokaže loše rezultate. To je zastrašujuće. Zašto? Zato što je Papa test u 70% slučajeva normalan kod teških prekanceroznih stanja kod mladih devojaka. U slučajevima kada Papa test pokaže loše rezultate, gotovo uvek imamo prekancerozno stanje i u određenom procentu karcinom grlića materice – započeo je pa objasnio šta je kolposkopija.

– Objasniću vam zašto je kolposkopija jednostavan pregled koji nam omogućava da dijagnostikujemo HPV infekciju i prekancerozna stanja gotovo godinu dana pre nego što Papa test pokaže isto – rekao je Jeremić.

Naveo je da se Americi ne rade pregledi pre pune 21 godine.

– Radi se samo Papa Nikolao test i eventualno HPV tipizacija nakon 21. godine. Ali šta ćemo sa devojkama koje dolaze sa teškim prekanceroznim stanjima i ozbiljnim promenama na grliću materice u dobu od 19-20 godina? To su ozbiljni dijagnostički propusti. Kada mi pacijentkinja kaže da ima CIN3, a lekar tvrdi da ide redovno na preglede, to je direktni propust lekara. Žena ne može odjednom da razvije teško prekancerozno stanjeZato je kolposkopija toliko bitna, omogućava nam pravovremenu dijagnozu. Ovo je kolposkop, alat koji omogućava uvećano posmatranje grlića materice. Moje pacijentkinje imaju priliku da kada gledam, odmah im na laptopu pokažem promene – rekao je pa pokazao na primeru:

– Ovo je četkica za Papa Nikolao test. Ako uzmete Papa Nikolao test, zašto tvrdim da nije toliko relevantan?

Test uzimate iz cervikalnog kanala, ali pogledajte koliko je promena. Ona je značajna i duboka. HPV infekcija je infekcija u skokovima. Na površini možete imati normalan nalaz, ali nekoliko milimetara ispod toga možete imati ozbiljno prekancerozno stanje i karcinom grlića materice, Zato je ključna kolposkopija. Kolege mi kažu da je to skupo. Ali sada se postavlja pitanje – da li kao lekari gledamo na cenu pregleda? Mislim da je najskuplje kada žena razvije karcinom, jer je hemoterapija i sve što se dešava nakon dijagnoze karcinoma najskuplje, ne samo u finansijskom smislu, već i za sam život pacijentkinje. Zato se uvek borim na kongresima da kao lekari pravovremeno dijagnostikujemo i lečimo pacijentkinje, umesto da čekamo da se nešto loše desi – poručio je dr Jeremić.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter