Izvor: Glossy
02.12.2023 u 16:33
0

PREPOZNAJTE VELIKI KAŠALJ: Sve o bolesti koja hara Srbijom, a mislili smo da je ISKORENJENA

Već nekoliko nedelja u regionu se ponovo priča o velikom kašlju (lat. Pertussis), poznatijem i kao magareći kašalj i hripavac, bolesti za koju smo gotovo verovali da je iskorenjena. Broj zaraženih, međutim, raste, a u Srbiji je do sada potvrđeno 298 slučajeva, a u poslednje dve nedelje skoro je dupliran broj obolelih.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što je prošle godine broj zaraženih bio samo pet, a epidemiolozi očekuju da će se bolest širiti još više budući da je deo dece nevakcinisan ili nepotpuno vakcinisan.

Šta je hripavac?

Pertussis je akutna infektivna bolest koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, a ređe bakterija Bordetella parapertussis. Iako od nje obolevaju i odrasli, najčešće se javlja kod dece stare od pet godina, a početak bolesti uglavnom podseća na prehladu.

Međutim, zatim počinje kašalj koji postepeno prelazi u napade isprekidanog kašlja, a kod male dece on može dovesti do zastoja u disanju i biti veoma opasan. Uglavnom se vremenom kašalj smanjuje po intenzitetu i proređuje, a oboljenje traje oko šest nedelja.

HRVATE KOSI VELIKI KAŠALJ: Ovako nije bilo od 1980. godine

Zbog toga što je iscrpljujuće i naporno, ovu bolest često zovu i „bolest 100 dana“. Kako ističe pedijatar Saša Milićević, ono što razlikuje veliki kašalj od obične prehlade je to što dođe do zacenjivanja.

 To je ono što je karakteristično i po čemu ga razlikujemo od gripa i drugih oblika kašlja – alergijskog, astmatskog ili zbog prehlade. Ovde dođe do toga da se osoba zaceni, ne može da udahne posle kašljanja – objasnio je.

Početni simptomi:

  • curenje iz nosa
  • blaži kašalj
  • učestalo kijanje
  • povišena telesna temperatura
  • iscrpljenost i malaksalost

Kasniji simptomi:

  • intenzivni napadi kašlja, do zacenjivanja
  • povraćanje posle kašlja
  • gubitak daha
  • poteškoće sa disanjem
  • može da se poplavi usled manjka vazduha

Prema Gradskom zavodu za javno zdravlje, između napada kašlja osoba može da ne odaje utisak da je uopšte bolesna.

Kako se prenosi veliki kašalj?

Osobe koje su zaražene bakterijom Bordetella pertussis mogu preneti infekciju na druge od šest do 20 dana nakon što je bakterija ušla u njihov organizam do tri nedelje nakon što nastupi bolest, odnosno veliki kašalj, piše medicinska platforma Medical News Today. Bakterija se prenosi kapljično, nakon što se rasprsne u vazduh prilikom kašljanja i kijanja, zbog čega je veoma važno prekriti usta i nos maramicom, odmah je baciti i oprati ruke.

Svi koji su u blizini prilikom kašlja usled ovog oboljenja mogu da udahnu i zaraze se, te je prevencija od ogromne važnosti. Najbolja prevencija je, naravno, vakcina, koja se daje u trima dozama u Srbiji. Kako navodi Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u 2022. godini obuhvat beba primarnom vakcinacijom u tri doze u Srbiji bio je 91,9 odsto.

Kako piše Gradski zavod za javno zdravlje „Beograd“, imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena dva meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).

Komplikacije

Najčešća komplikacija usled ovog stanja je upala pluća. Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.

Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter