Izvor: STIL
23.04.2024 u 13:21
0

„OVA VRSTA STOLICE BI MOGLA DA BUDE ZNAK RAKA CREVA“: Doktori upozoravaju na 1 VAŽAN SIMPTOM opake bolesti

Doktori tvrde da bi oblik izmeta mogao da ukaže na razne probleme sa zdravljem, a pogotovo na rak debelog crev

Prosečna osoba prazni creva između tri puta dnevno do tri puta nedeljno.

To je neophodna telesna funkcija koja pomaže da se iz tela izbaci nesvarene hrane i drugi otpadni proizvodi. Dok izmet može izgledati različito u zavisnosti od boje i konzistencije iz bezopasnih razloga kao što je promena u ishrani, to takođe može signalizirati nešto ozbiljnije. Iz tog razloga, stručnjaci savetuju da je važno proveriti svoj izmet pre puštanja vode u toaletu.

Oblik izmeta može uveliko ukazivati na bolest. Tačnije, lekari su upozorili da tanak, uzak izmet može biti znak višestrukih problema, uključujući i rak creva, takođe poznat kao kolorektalni rak.

Na osnovu Bristolske tabele stolice, zrav izmet treba da bude oblika kao kobasica i da je tanak i prekriven pukotinama. Iako povremena uska stolica može biti samo znak zatvora, ona takođe može signalizirati hronične probavne probleme poput sindroma iritabilnog creva (IBS), divertikulitisa, pa čak i raka.

 

 

 

Ako je vaša stolica uska, liči na traku ili olovku to može takođe značiti da patite od zatvora, što znači da praznite creva manje od tri puta nedeljno. To može biti uzrokovano faktorima životnog stila kao što je neunošenje dovoljno vlakana, nedovoljno ispijanje vode i nedovoljno vežbanje.

Ali Borba protiv kolorektalnog raka navodi da tanka stolica može biti znak opstrukcija kao što su tumori. Dobrotvorna organizacija kaže: „U većini slučajeva, uske stolice koje se javljaju retko nisu razlog za zabrinutost. Ali ako imate stolicu poput trake duže od nedelju dana, potražite medicinsku pomoć.“Ovaj savet podržavaju zdravstveni stručnjaci na klinici Mejo u SAD. Kažu: „Uska stolica koja se dešava s vremena na vreme verovatno je bezopasna. Ali u nekim slučajevima, uska stolica – posebno ako je tanka – može biti znak da se debelo crevo sužava ili ima začepljenje.“

Rak creva takođe može izazvati druge promene sa stolicom. NHS upozorava da potražite: „Promene u vašem izmetu, kao što su mekša izobličenja, dijareja ili zatvor koji nisu uobičajeni za vas. Takođe može da izazove potrebu da idete na wc češće ili ređe nego inače.“

Krv u izmetu je znak da morate da se obratite lekaru. Bilo da je u pitanju tamna ili svetla krv, zakažite pregled kod doktora.

Ostali simptomi raka creva uključuju:

  • Često se osećate kao da morate da kakite, čak i ako ste upravo bili u toaletu
  • Bol u stomaku
  • Kvržica u stomaku
  • Nadimanje
  • Gubitak težine bez dijete
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter