Izvor:
23.04.2024 u 11:52
0

PROMENA NA KOŽI KOJA MOŽE BITI ZNAK DIJABETISA: Obratite pažnju na vrat, pazuh, prepone

Često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promene na koži. Najčešće se javlja u području pazuha, prepona i vrata. Doktor objašnjava na šta treba obratiti pažnju.

Dijabetes je ozbiljna bolest koju izaziva previsok nivo šećera u krvi. Iako se ne zna tačan uzrok dijabetesa tipa 1, među pacijentima koji imaju tip 2, uzroci su često povezani s faktorima kao što su prekomerna telesna težina i nedovoljna fizička aktivnost. Međutim, bolest može biti i posledica genetike.

Kao i kod svakog drugog stanja, najvažnije je što pre primetiti simptome i potražiti lekarsku pomoć. Simptomi su ponekad očigledni, ali dijabetes može nekada davati i malo suptilnije znake.

 

Kardio vežbe su ključne za mršavljenje: Trener otkrila koliko vremena nedeljno treba izdvojiti za trening

Promene na koži su često zanemaren znak

Prema dr Maksimu Mukansu, često zanemaren pokazatelj potencijalnog preddijabetesa ili dijabetesa su promene na koži.

– Mnogi ljudi ne shvataju da određena stanja kože mogu biti povezana s velikim zdravstvenim problemima, kao što je insulinska rezistencija, što je simptom predijabetesa i dijabetesa tipa 2 – rekao je ovaj lekar.

Ovo nije samo estetski problem

Dr Mukans istakao je da je uobičajeni simptom povezan s dijabetesom tamnjenje kože na određenim mestimanaročito oko vrata, pazuha i prepona. Taj znak ukazuje na insulinsku rezistenciju i može se pojaviti pre nego što se razvije dijabetes.

– To nije samo kozmetički problem, nego potencijalni pokazatelj temeljne metaboličke disfunkcije – objasnio je dr Mukans.

Osim tamnih mrlja na koži, ostali simptomi dijabetesa su:

  • učestalo mokrenje
  • neobjašnjiv gubitak težine ili debljanje
  • umor i slabost
  • zamagljen vid
  • sporo zaceljivanje rana
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter