Izvor: Happytv.rs/24sedam.rs
02.11.2023 u 15:53
0

NAJVAŽNIJI SU ZA JAČANJE IMUNITETA: Ova tri vitamina treba unositi tokom jeseni, štite od infekcija

Veoma su važni i za dobru krvnu sliku.

Tokom hladnih zimskih meseci imunitet nam je često oslabljen, pa smo podložniji mnogim sezonskim infekcijama. Zato je važno da se potrudite da jedete što raznovrsniju hranu, a dva vitamina i jedan mineral su naročito važni:

Potrudite se da tokom zime jedete što više proteina i hrane bogate vitaminom D. Ovaj vitamin nam je neopodan za regulisanje imunog sistema, za rast i razvoj, za zdrave kosti i za još mnogo procesa u našem telu. Pošto ga naša koža proizvodi pod uticajem sunca, a tokom zimskih meseci ga nema dovoljno, zato svoju ishranu moramo pojačati namirnicama bogatim vitaminom D.

toksina i stresa!
pixabay.com

To su masne ribe poput lososa, haringe, sardine, tune. Osim u ribi, vitamina D ima u jajima, obogaćenom mleku, junetini, telećoj džigerici. Ukoliko i dalje nemate optimalnu dozu ovog vitmina u krvi, što se može proveriti analizama, konsultujte se s lekarom oko izbora suplementacije.

Pojačajte unos vitamina C kako biste dodatno ojačali svoj odbrambeni sistem i omogućavali apsorpciju gvožđa. Jedan od načina je povećan unos vitmina C.

Njega najviše ima u agrumima ( limun, pomorandža, grejpfrut), u kiviju, bobičastom voću, brokoliju, prokelji, karfiolu, paprici, kupusu. Trudite se da ove namirnice jedete što svežije, neposredno nakon kupovine i da ih što manje termički obrađujete kako bi izgubile što manje ovog dragocenog vitamina. Jedna pomorandža, na primer, obezbediće vam oko 60 odsto dnevnih potreba za vitaminom C.

Osim vitamina C, u veliku ulogu ima i mineral cinka. Najviše je zastupljen u crvenom mesu, jajima, mleku, neglaziranim zrnima žitarica, u pšeničnim klicama, spanaću, mahunarkama, ostrigama, u semenkama bundeve, lana i suncokreta, u bademima, orasima.

TRIDESET DINARA DNEVNO ZA ZDRAVO TOPLJENJE SALA: Ova voćka je ukusna, jeftina i najvažnija za zdravo mršavljenje

Na primer, 100 g govedine obezbediće vam 50 odsto dnevnih potreba za cinkom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter