Izvor: Novosti.rs
17.11.2023 u 20:46
0

OMILJENA TORTA ČUVENOG ČKALJE: Ovaj slatkiš je legendarni glumac jeo u kultnoj seriji „Kamiondžije“

Baron tortu je čuveni Miodrag Petrović Čkalja jeo u kultnoj seriji "Kamiondžije".

Najbolji recept za Baron tortu je pred vama, obavezno ga zapišite, jer je idealna poslastice za svečane prilike. Potrebno je da izvojite malo više vremena, ali kada vas očara ukusom, videćete da se trud isplati!

Sastojci za 4 kore:

12 belanaca

prstohvat soli x4
300 g šećera
60 g kakaa
60 g mlevenih oraha

Čokoladni fil:

12 žumanaca

250 g šećera
50 g kakaa
40 g pudinga od čokolade ili vanile po želji
400 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
180 g maslaca

Fil od malina:

400 g malina

110 g šećera

2 kesice vanil šećera (20 g)
40 g pudinga od maline (ili jagode, vanile)
5 g želatina 3x
100 ml vode

Priprema:

Za jednu koru je potrebno tri belanca, prstohvat soli, 75 grama šećera, 15 grama kakaa i 15 grama mlevenih oraha.

Pripremite smesu sa prvu koru – izdvojte belance, dodajte malo soli i umutite tako da se dobije „čvrst sneg“. Postepeno sipajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte orahe i kakao. Stavite smesu u kalup i ispecite koru. Svaka naredna kora se pravi na isti način. Kada budu sve gotove, ostavite ih da se hlade, a za to vreme prirpemite čokoladni fil.

Malo umutite žumanca, dodajte šećer, još malo mutite, a onda sipajte kakao, puding. Promešajte sve, sipajte malo mleka i sve sjedinite lepo. Ostatak mleka sipajte u šerpu i ostavite ga da provri. Zatim jednu kašiku vrelog mleka sipajte u crni fil, promešajte, te tu tamnu smesu sipajte u provrelo mleko. Ostavite da se kuva, uz stalno mešanje, dok se ne dobije čvrst fil. Dodajte čokoladu i sačekajte da se otopi, a potom dodajte u maslac. Prekrijte dobijenu smesu folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a onda i u frižider.

Na kraju, pravi se fil od malina. Sipajte i činijicu pola kesice želatine i malo vode, dobro promešajte i ostavite da nabubri. Zatim u šerpu stavite maline, vodu i šećer, kada provri, ostavite da se pet minuta kuva i dodajte vanilin šećer. Potom malo fila pomešajte sa želatinom i dodajte ga u šerpu. Rasmutite puding od vanile i, takođe, ga sipajte u fil. Kuvajte dok se ne zgusne.

Pre filovanja torte, čokoladni fil izmutite mikserom i odvojte deo da imate da prekrijete tortu na kraju.

Stavite koru u kalup, pa filujte prvo čokoladnim filom, a onda filom od malina, koji bi trebalo da bude mlak. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Uživajte u sjajnom ukusu!

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter