Izvor: happy
18.02.2024 u 18:18
0

OVO JE BOL ZAHVALJUJUĆI KOM JE OTKRILA RAK JAJNIKA U 33. GODINI: Jednom odlukom je spasila svoj ŽIVOT

Doživela je drastičan gubitak kose, migrene i umor. Pošto su joj uklonjeni jajnici, takođe je bačena u ranu menopauzu

Kejt Vajli ima 33 godine i u novembru joj je dijagnostikovan rak jajnika trećeg stadijuma.

Kada je primetila slab bol u levoj nozi, nije bila previše zabrinuta – ali njena odluka da poseti doktora „za svaki slučaj“ joj je spasila život, piše „Dailymail.co.uk“.

Kejt je posetila je svog lekara opšte prakse u oktobru 2023. zbog bolova u vezi sa išijasom, ali je ipak poslata na skeniranje iz predostrožnosti. Oni su otkrili veliku i nepovezanu masu koja raste u njenoj karlici.

Nekoliko nedelja kasnije Kejt je primila vesti koje nije očekivala da će čuti. Imala je treći stadijum raka jajnika koji se proširio na njen omentum (strukturu tkiva u abdomenu), limfne čvorove i creva.

Tumori su rasli i na oba njena jajnika; jedan je bio 10 centimetara, a drugi 8,5 centimetara.

Poražavajuća vest stigla je u najgorem trenutku, dok su se Kejt i njen partner Danijel spremali da zasnuju porodicu. Kako su lekari savetovali punu histerektomiju da bi spasli Kejtin život, ona više ne može da ima decu.

Kejt je za „Femail“ izjavila da joj je slomljeno srce i da oseća kao da je izgubila smisao života, jer nije mogla da doživi trudnoću i da ima svoje dete.

Simptomi

Kejt nema porodičnu istoriju raka, a kako bol u nogama nije bio povezan sa njenim rakom, jedini simptom koji je Kejt iskusila bilo je nadimanje.

Već godinama pati od išijasa – bola koji se kreće duž išijadičnog nerva niz noge – zbog toga što je frizerka i stoji ceo dan.

Srećom, kada je ovog puta posetila doktora, poslali su je na skeniranje umesto da joj propišu lekove protiv bolova.

Posle dve nedelje, njen svet se okrenuo naglavačke.

– Doktor mi je rekao da postoji mogući tumor u predelu karlice – priseća se Kejt i dodaje: – Da nisam imala bol u nozi, nikada ne bih znala.

Kasnije su joj rekli da ima treći stadijum raka niskog stepena koji se proširio, pa je upućena lekaru koji je specijalizovan za ginekologiju i onkologiju da organizuje hiruršku biopsiju.

Njen rak je takođe opisan kao serozni karcinom niskog stepena, što znači da ne reaguje toliko na hemioterapiju, ali sporo raste.

Kejt je 1. decembra imala veliku petočasovnu operaciju uklanjanja tumora iz njenih jajnika i rekonstrukcije creva, ostavljajući joj ileostomsku stomu.

Imala je mesec dana da se oporavi i 5. januara je započela hemioterapiju koja će se završiti 16. aprila.

Kao rezultat toga, doživela je drastičan gubitak kose, migrene i umor. Pošto su joj uklonjeni jajnici, takođe je bačena u ranu menopauzu.

„Tihi ubica“
Na pitanje šta bi volela da druge žene znaju, Kejt je upozorila da je ovo „tihi ubica“‘ koji se često ne otkriva do kasnijih „smrtonosnih“ faza.

– Idite na redovne preglede kod svog lekara. Ako vaš doktor ne testira temeljno ili vam ne postavlja mnoga pitanja, nađite drugog doktora – rekla je i dodala:

– Zatražite od svog doktora skeniranje ili test krvi. Ne ignorišite znakove ako ste naduti i umorni i sačuvajte jajne ćelije ako možete. Da sam znala da će ovo biti moj život, uradila bih to u svojim dvadesetim.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter