Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
08.01.2024 u 22:23
0

OVO SU TRI OPASNE BOLESTI ZA SLABIJI POL: Dnevna doza ovih navika će ih sprečiti

Istraživači tvrde da je ova vrsta raka odgovorna za oko jedan odsto smrti širom sveta.

Promene u načinu života i smanjena otpornost su samo neki od uzroka povećanog broja opasnih bolesti koje sve više prete ženama. Na toj listi na prvom mestu je rak dojke.

Rak dojke

Istraživači tvrde da je ova vrsta raka odgovorna za oko jedan odsto smrti širom sveta.

– Rak dojke definitivno je jedna od najvećih pretnji ženskom zdravlju. Iako ne postoji samo jedan uzrok, čini se da povećanoj stopi obolevanja doprinosi promena u životnom stilu. Odlaganje prvog deteta, kraće dojenje, problemi s gojaznošću samo su neki od faktora koji negativno utiču na zdravlje žena – kaže onkolog Ašok Vejdija.

Lekari upozoravaju da, iako preventivni pregled može na vreme da dijagnostikuje rak, potrebno je izmeniti životne navike kako bi se smanjio rizik od dobijanja raka. Ističu važnost dojenja, fizičku aktivnost i održavanje zdrave kilaže, konzumiranje voća i povrća i generalno zdrav i uravnotežen život.

OVE NAMIRNICE SU OBAVEZNE TOKOM ZIME: Obiluju vitaminima, eliminišu otrove iz tela, odlične protiv prehlade

Moždani udar

Sve više žena pogođeno je i moždanim udarom, a kardiolozi upozoravaju da je to posledica sve raširenijeg dijabetesa i visokog pritiska. To su posledice nezdrave ishrane, nedostatka fizičke aktivnosti i povećanog stresa.

Smanjenje nezdravih navika, redovne kontrole i vežbanje trebalo bi znatno da umanje rizik od moždanog udara.

Gojaznost

Nedostatak fizičke aktivnosti, „sedelački“ način života i nezdrava ishrana glavni su uzroci sve češće pojave gojaznosti, koja onda kao posledicu može imati brojne druge probleme i bolesti.

Rešenje ovog problema je vrlo jednostavno u teoriji, ali mnogima preteško u praksi jer zahteva promenu načina života, od više fizičke aktivnosti, do zdravije ishrane.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter