Izvor: Happy BSC Portal/Informer.rs
06.11.2023 u 08:47
0

DECA ROĐENA U NOVEMBRU SU POSEBNA: Nauka otkriva činjenice koje ih razlikuju od ostalih

Novembar je tmuran mesec, ali deca rođena u to vreme su zaista izuzetna. Nauka je to potvrdila.

Sva deca su svojim roditeljima posebna i njima nije naročito važno kada se dete rodilo u zimu, jesen ili proleće. Sivi novembar ne daje previše razloga za radost, pa zato roditelji čija su deca došla na svet u tom mesecu treba da znaju zašto su njihova deca, sa stanovišta nauke, zaista jedinstvena.

Svakog meseca naučne činjenice o deci rođenoj u određenim mesecima u godini, a ovde otkrivamo zašto su, s naučnog stanovišta, novembarska deca tako posebna. Deca rođena u novembru su po pravilu viša od svojih vršnjaka. Istraživanja sprovedena na Harvardu pokazuju da su deca, rođena u hladnim mesecima, na rođenju nekoliko centimetara duža od letnje novorođenčadi. U uzrastu od 7 godina, novembarska deca su viša i teža od svojih vršnjaka.

 

 

Postoji velika verovatnoća da će biti uspešni u sportu. Američka istraživanja o atletskim sposobnostima učenika pokazuju da su najbolji sportisti deca čiji je rođendan u novembru. Ona su na sportskim testovoma čak 10-15% uspešnija od svojih vršnjaka i češće pobeđuju na takmičenjima.

Rano odlaze u krevet i lakše zaspu. Ova činjenica, koju su naučnici zapazili tokom svojih istraživanja, posebno će obradovati roditelje beba, jer uliva nadu u dobar san – ne samo bebe, već i njenih roditelja. Naučnici su otkrili da deca rođena u proleće i leto obično kasnije odlaze u krevet, od dece rođene u jesen ili zimu.

Verovatnije će biti levoruki, pogotovo kad je reč o dečacima. Začudo, dečaci rođeni između novembra i januara skloniji su levorukosti od ostale dece. Tu činjenicu su otkrili naučnici sa Bečkog univerziteta. Ispitali su 13 hiljada odraslih osoba i otkrili među njima 7,5% levorukih žena i 8,8% muškaraca. Kada su pogledali rođendane muškaraca, pokazalo se da su skoro svi rođeni u novembru.

Manje su podložni nekim imunološkim bolestima. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da rođendan u novembru može da umanji šanse za razvoj multiple skleroze i još nekih imunoloških bolesti. Veruje se da je to vezano za nivo vitamina D koji je majka primila tokom letnje trudnoće.

KAKO ZNATE DA LI VAŠE DETE IMA SIMPATIJU: Pet promena u ponašanju koje ukazuju na ovaj veliki korak

Ljudi rođeni u novembru češće od ostalih žive 100 godina. Tu činjenicu su ustanovili istraživači sa Univerziteta u Čikagu.

Sve ove činjenice ne pobijaju da su i deca rođena u drugim mesecima takođe jedinstvena. Ako ništa drugo, kada vas otpuste iz bolnice jednog kišovitog i hladnog novembarskog dana, lepo je znati da će vaše novorođenče verovatno dobro spavati i možda jednom postati sjajan sportista.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter