Izvor: telegraf.rs
23.10.2023 u 16:45
0

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Što je otac stariji, veći rizik da dete ima OVE BOLESTI!

Sve je više dokaza da odlaganje očinstva može imati posledice.

Kada se govori o uticaju starosti na roditeljstvo, najčešće je fokus na ženama. Govori se o sve manjem broju jajnih ćelija, hromozomskim problemima, neplodnosti… Ali godine utiču i na muškarce. Postoji sve više dokaza da odlaganje očinstva može imati posledice i da i muškarci moraju da „obrate pažnju na svoj biološki sat“.

U Engleskoj i Velsu, na primer, Nacionalni institut za kliničku izvrsnost ne preporučuje vantelesnu oplodnju ženama starijim od 42 godine, ali se godine oca ne spominju u preporukama. Uprkos tome, zna se da posle 40. godine sperma kod muškaraca usporava, začeće je sve teže, a deca koju su dobili stariji očevi imaju veće šanse da pate od autizma, šizofrenije i leukemije, navodi Gardijan.

Velika sistematska analiza 90 različitih studija i sa 93.839 učesnika iz 2015. pokazala je da godine utiču negativno na kvalitet sperme. Studija objavljena ove godine u Journal of Assisted Reproduction and Genetics, a zasnovana na 11 studija pokazala je da je, kada je muškarac stariji, veća mogućnost da se trudnoća završi spontanim pobačajem ili da dete bude mrtvorođeno. Osim toga, bebe starijih očeva češće se rađaju prerano, od 28. do 37. nedelje trudnoće.

– Ljudi pretpostavljaju da ako postoji sperma koja pliva i može da penetrira jajnu ćeliju, da je sve u redu. Ali to nije slučaj – rekao je Bernar Rober, profesor Univerziteta Mekgil u Montrealu, u Kanadi.

 

 

On je specijalizovan za starost muškog reproduktivnog sistema i kaže da mnogi naučnici nisu svesni veze između starosti muškarca i opasnosti koje postoje kod beba koje oni začnu.

Rober i njegov kolega Piter Čan u studiji su ukazali na to da očinstvo u starijem dobu češće vodi do defekta na rođenju, poput zečje usne ili rupe u dijafragmi. Češće su i neke vrste raka kod dece starijih roditelja, navodi Gardijan na osnovu studije oko dva miliona dece u Danskoj. Na svakih pet godina dodatne starosti oca, šansa da će dete imati leukemiju skače za po 13 odsto.

Britanski list navodi i mogućnosti neuroloških problema – ako očevi imaju više od 40 godina šansa da dete ima autizam je povećana šest puta, a ako imaju više od 50 godina petostruko se povećava rizik da imaju šizofreniju. Češći su i opsesivno-kompulsivni poremećaj, hiperkinetički poremećaj, bipolarni poremećaj…

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter