Izvor: index.hr
05.05.2023 u 14:43
0

Majka koja ima nelečenu TRAUMU može da UNIŠTI DETE: Osam pokazatelja da RODITELJ IMA PROBLEM

Majke nas oblikuju, prvo fizički u materici, a onda emocionalno kroz interakciju s nama.

Majke nas oblikuju, prvo fizički u materici, a onda emocionalno kroz interakciju s nama. Veza majke i deteta je toliko jaka da je britanski psihoanalitičar Donald Vikont smatrao da „ne postoji beba, nego samo beba i majka“. Verovao je da se detetov osećaj o sebi gradi vrstom odnosa koji ono ima sa svojim primarnim starateljem, što je obično majka.

No šta se događa kada mama nije emocionalno prisutna? Prema nekim psihoanalitičarima, istraživačima i drugim teoretičarima, tada se javljaju takozvane majčinske rane.

Od njih obično pate deca čije se majke nisu brinule o fizičkim potrebama dece, koje nisu pružile empatiju i nisu dopuštale detetu da izražava negativne emocije, koje su bile vrlo kritične ili su očekivale detetovu podršku za ispunjavanje svojih fizičkih ili emocionalnih potreba, koje nisu bile dostupne detetu jer su morale da rade ili su bile zauzete sopstvenim interesima, koje su same pretrpele emocionalno ili fizičko zlostavljanje, koje imaju nelečeno mentalno zdravstveno stanje ili su zavisne od alkohola i/ili droga.

Majku s nelečenom traumom odaje osam znakova. Prenosimo ih u nastavku.

Ne čuje mišljenje dece

Ako majka zabranjuje detetu da izrazi svoje mišljenje ili osuđuje dete, verovatno ima nelečenu traumu.

Ima osećaj da je na rubu

Ako je majka pod hroničnim stresom i stalno ima osećaj da je na rubu, možda je to posledica traume.

Oseća se kao greška

Ako strahovi preplavljuju majku i sprečavaju je da učestvuje u svakodnevnim aktivnostima, to bi moglo da ukazuje na traumu.

Kontroliše dete

U slučaju da majka koristi autoritativan roditeljski stil i stroga je, verovatno se bori s posledicama traume.

Gubi strpljenje

Ako majka viče na svoje dete i gubi strpljenje, ne obraća pažnju na ono što dete pokušava da joj kaže.

Nepotrebno eksplodira

Jedan od znakova nelečene traume kod majke su i česti izlivi besa zbog sitnica, na primer kada dete pojede slatkiš pre večere.

Neprestano se ljuti

Ljutnja može da bude posledica nelečene traume, a prepoznaje se po tome što majka zbog ljutnje odbija da sluša dete ili razgovara s njim.

Dete ima nisko samopoštovanje

Ako dete ima problema s ponašanjem, nisko samopoštovanje, bori se sa samokontrolom i problemima mentalnog zdravlja, možda je majka na njega prenela svoju traumu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter