Izvor: KURIR
07.03.2024 u 19:11
0

PROBLEMI SA ZUBIMA KOJE NE TREBA IGNORISATI: Mogu da ukažu na ozbiljne bolesti

Mogu da ukažu na ozbiljne bolesti.Kada je reč o osnovama higijene zuba, većina ljudi zna da se pridržava ključnih pravila kao što je pranje dvaput dnevno i čišćenje koncem. Međutim, mnogi brzo odbace naizgled male probleme sa zubima koji se javljaju, a to može biti opasno. Evo na koje simptome treba da obratite pažnju.

Stomatolozi ne leče samo zube. Vaša usna šupljina je otvor za celo telo i sve je povezano, pa preskakanje pregleda ili ignorisanje bola u zubima mogu dovesti do većih problema na putu, upozorava dr Akeadra Bell, stomatolog i klinički asistent na Fakultetu za stomatologiju Univerziteta Istočne Karoline.

Ako se pitate koji problemi bi trebalo da vas odvedu do zubarske stolice, evo šta stručnjaci kažu o tome.

DOMAĆE SOJINO MLEKO: Odlična zamena za pravo, sjajno ide uz kolače, kafe i posno je

Krvarenje prilikom četkanja ili čišćenja koncem

Krvarenje prilikom pranja zuba ili čišćenja zubnim koncem može biti rani znak parodontalne bolesti. U početnim fazama, problem može uticati na tkivo desni, ali može nastaviti da izaziva oštećenje kostiju ako se ne leči, rekao je dr Kreg Noblet, klinički vanredni profesor i direktor odeljenja za endodonciju na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Minesoti.

Međutim, nije svako krvarenje znak parodontalne bolesti.

– Možete imati lokalizovanu iritaciju tkiva desni ako se nešto zaglavilo u desnima pored zuba – kaže je Noblet i dodaje – Ljuske kokica su uobičajeni krivci za ovu vrstu iritacije. Ali ako često primećujete krvarenje dok perete zube ili koristite konac, to je siguran pokazatelj da imate problem koji bi trebalo da reši vaš stomatolog.

Bilo koja vrsta bola u ustima

Važno je da bol bilo koje vrste prijavite svom stomatologu bez obzira da sli se on javlja u zubima ili desni, da li se to dešava kada žvaćete, perete zube ili ne radite ništa.

Bol može ukazivati na proces u korenu zuba, infekciju ali i na iritaciju koja je nastala zbog prejakog četkanja zuba i slično.

Osetljivost na temperaturu

Ako su vaši zubi osetljivi na toplo ili hladno, posebno na nisku temperaturu, trebalo bi da obratite pažnju.

Naročito obratiet pažnju na bol koji traje i nakon gutanja hrane il se javlja pulsiranje, jer to moće biti pokazatelj da je tkivo pulpe u jednom ili više zuba upaljeno, ili da postoji karijes.

Otok

Otok ili apsces može da nastane na desnima, jeziku, obrazu ili bilo gde u ustima i zahteva hitno javljanje stomatologu. Pored toga, rane koje ne zarastaju su još jedna crvena zastavica. Takođe, ovo može ukazivati na začepljen kanal pljuvačke ili samo na iritaciju, ali je svakako potebno da stomatolog uradi pregled.

Škrgutanje zubima

Škripanje zubima ili njihovo stiskanje tokom noći možda neće biti tako lako prepoznati kao neke od drugih gore pomenutih problema. Međutim, ova navika može dovesti do pucanja zuba i promena u načinu spajanja gornjih i donjih zuba.

Ako spavate pored partnera, možda će vam moći reći da li noću škrgućete zubima. Možda ćete i sami primetiti neke znake poput glavobolje ili promene u načinu na koji vam se zubi spajaju.

Pošto svaka osoba doživljava stvari drugačije, važno je da prijavite svaku novu nelagodu ili zabrinutost svom stomatologu kako bi mogao da pogleda šta se dešava.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter