Izvor: Happy BSC Portal/Mondo
04.11.2023 u 07:41
0

RUKE I STOPALA SU STALNO HLADNI: Doktorka upozorila na podmuklu bolest koja se često meša sa lošom cirkulacijom

Važno je obratiti se lekaru ako osećate i prateće simptome.

Simptom koji može da otkrije da osoba boluje od raka jeste konstantan osećaj hladnoće na rukama i stopalima, ističu stručnjaci.

Ako primetite da ove jeseni imate problema da zagrejete ruke i stopala, to bi mogao da bude znak upozorenja na tešku bolest kao što je rak, istakla je doktorka Debora Li.

Pixabay

 

Ona je objasnila kako niske temperature mogu da utiču na onkološke pacijente, a koji inače često imaju povećanu osetljivost na hladnoću.

– Kod zdrave osobe, telesni mehanizmi za automatsku kontrolu temperature je održavaju da bude između 36,5 i 37 stepeni. Ovi mehanizmi se oslanjaju na efikasnost mitohondrija, sitnih organela unutar svake ćelije u kojoj se proizvodi energija. U ćelijama raka, mehanizam proizvodnje mitohondrijalne energije je poremećen, ističe dr Li.

Često se pogrešno protumači

Sve to dovodi do jednog veoma neprijatnog simptoma koji se manifestuje na rukama i stopalima, poznatog kao hladna disestezija. Bez odgovarajućih procesa koji održavaju telo na optimalnoj temperaturi, pacijentima koji boluju od raka će prsti na rukama i stopalima biti hladni, dok će drugi smatrati da je temperatura veoma prijatna.

Ova neprijatna senzacija takođe može da se pojavi kod onkoliških pacijenata koji su na hemioterapiji, jer ovaj tretman povećava osetljivost na hladnoću, posebno na rukama i stopalima.

– Hemioterapija može da izazove umor, dehidraciju i anemiju – sve to čini da pacijent pojačano oseća hladnoću u ekstremitetima, tačnije rukama i stopalima, kaže dr Li i napominje da ovaj simptom može da ukaže i na neke druge, manje opasne zdravstvene probleme, ne isključuvo kancer, ali da ga svakako vredi proveriti.

KRENUĆE VAM VODA NA USTA: Američke palačinke, tako mekane da se tope u ustima

Američko društvo za rak preporučuje da obratite pažnju na sledeće znakove kancera:

Umor ili ekstremni umor koji se ne poboljšava odmorom;
Gubitak ili povećanje težine od 5 kg ili više, bez poznatog razloga;
Problemi sa ishranom (izostanak gladi, problemi sa gutanjem, bol u stomaku, mučnina i povraćanje);
Otok ili kvržice bilo gde na telu;
Zadebljanje ili kvržica u dojci ili drugom delu tela;
Bol, posebno ko je nov ili bez poznatog razloga, koji ne nestaje ili se pogoršava;
Promene na koži kao što su kvržica koja krvari ili se ljuska, novi mladež ili promena mladeža, ranica koja ne zaceljuje ili žućkasta boja kože ili očiju (žutica);
Kašalj ili promuklost koje ne nestaju;
Neuobičajeno krvarenje ili modrice bez poznatog razloga;
Promena navika creva (zatvor ili dijareja, koji ne nestaju ili promena u izgledu vaše stolice);
Promene u radu bešike (bol prilikom mokrenja, krv u urinu ili potreba za mokrenjem češće ili manje);
Groznica ili noćno znojenje;
Glavobolje;
Problemi sa vidom ili sluhom;
Promene u ustima (čirevi, krvarenje, bol ili utrnulost).
Pošto osećaj hladnoće nije jedini simptom raka, svakako je preporuka da se obratite svom lekaru ako primetite bilo kakve veće promene u načinu na koji vaše telo funkcioniše ili kako se osećate, posebno ako traje duže vreme ili se pogorša.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter