Izvor: Glossy
04.11.2023 u 13:45
0

SEDAM PREDNOSTI CVEKLE ZA NAŠE ZDRAVLJE: Zovu je superpovrćem, ali morate da znate caku za pripremu

Cvekla važi za jedno najzdravijih povrća.

Niži krvni pritisak i bolje atletske performanse su samo neke od prednosti ovog povrća bogatog folatima.

Međutim, postoji jedna caka u procesu pripreme cvekle. Da biste izvukli maksimum iz cvekle, trebalo bi da je konzumirate sirovu ili se odlučite za sok, kao i za pečenje umesto kuvanja.

Cvekla je vrsta povrća koja je poznata su po svom zemljanom ukusu i mirisu.

Mnogi ljudi ih nazivaju superhranom zbog njihovog bogatog nutritivnog profila.

DA LI JE TUNJEVINA IZ KONZERVE ZDRAVA: Nutricionisti na ove stvari skreću pažnju

Cvekla je veoma zdrava, hranljiva i prepuna esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja, od kojih mnogi imaju lekovita svojstva.

Štaviše, ukusni su i lako ih je dodati u vašu ishranu.  Evo osam prednosti cvekle zasnovanih na dokazima, plus nekoliko ukusnih načina da povećate unos.

1. Ima mnogo hranljivih materija i malo kalorija

Cvekla je puna vitamina i minerala, ali ima malo kalorija i masti. Takođe je dobar izvor nekoliko ključnih hranljivih materija, uključujući folat, mangan i bakar.

2. Može pomoći u održavanju krvnog pritiska

Cvekla sadrži visoku koncentraciju nitrata, što može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ovo može dovesti do smanjenog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

3. Može poboljšati atletske performanse
 Konzumiranje cvekle može poboljšati atletske performanse poboljšavajući upotrebu kiseonika i izdržljivost. Da biste maksimizirali njihov efekat, konzumirajte ih 2-3 sata pre treninga ili takmičenja.
4. Može pomoći u borbi protiv upale

Cvekla može imati niz antiinflamatornih efekata, iako su potrebna dalja istraživanja na ljudima.

5. Može poboljšati zdravlje probave

Cvekla je dobar izvor vlakana, koja pogoduju dobrom radu sistema organa za varenje i smanjuju rizik od nekoliko hroničnih zdravstvenih stanja.

6. Može podržati zdravlje mozga

Cvekla sadrži nitrate, koji mogu povećati protok krvi u mozgu i poboljšati kognitivne funkcije. Međutim, potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti.

7. Može imati neka svojstva protiv raka

Neke studije pokazuju da određena jedinjenja koja se nalaze u cvekli mogu imati svojstva u borbi protiv raka. Ipak, potrebna su dalja istraživanja da bi se bolje razumela ova potencijalna veza.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter