Izvor: Alo
16.04.2024 u 11:39
0

ŠTA JE TO „PROLAPS MITRALNE VALVULE“: O ovoj bolesti se retko govori, a sve više žena je ima

Bolesti srca i kardiovaskularnog sistema uglavnom imaju veze sa povišenim holesterolom i poremećenim metabolizmom lipida. Međutim postoje i zdravstveni problemi čiji uzrok nije biohemijski i ne mogu se predvideti standardnom analizom krvi.

Prolaps mitralne valvule je bolest srca koju ima sve više žena u Srbiji. O njoj se retko govori, nema simptome, a može da bude jako opasna ako se ne leči.

Šta je prolaps mitralne valvule?

Prolaps mitralne valvule, poznat je i  kao “sindrom mezosistolnog klika” i  najčešća je abnormalnost srčanih valvula. Procenjuje se da je ovaj sindrom prisutan kod 5-10 odsto svetske populacije.

Kako da znam da li imam prolaps?
Najveći problem u vezi sa ovim simptomom je upravo taj što veliki broj pacijenata nema nikakve simptome. Prolaps mitralne valvule, najčešće se otkrije slučajno, na sistematskom pregledu, a može datirati i godinama unazad. Ovo stanje je neophodno pratiti i kontrolisati, jer komplikacije nisu bezazlene.

Od raka grlića materice u svetu se više ne umire, a u Srbiji odnese 500 žena godišnje: Ovo je simptom koji ne smete ignorisati

Simptomi prolapsa mitralne valvule

Kod ozbiljnijih slučajeva ili kod pogršanja stanja, može se javiti oštar bol u grudima. Ovaj bol najčešće se javlja posle vežbanja i drugih fizički aktivnosti. Najveći problem je što kod prisutnosti prolapsa, pacijent ne reaguje na nitroglicerin i jedino što može da uradi jeste da prekine fizičku aktivnost. Takođe se mogu javiti aritmije, slabost, palpitacije i migrene.

Dijagnoza i lečenje

Upotrebom stetoskopa, moguće je čuti mitralni „klik“. Ovaj „klik“ oslikava abnormalni tetering listića mitralne valvule zbog opterećenja pritiskom leve komore, ali običan pregled stetoskopom nije dovoljan da bi se uspostavila dijagnoza. Ehokardiogarfski pregled je najkorisniji test za prolaps mitralne valvule. Istim se utvrđuje ozbiljnost prolapsa i stepen regurgitacije.

Šta ako imam prolaps a nemam simptome?
Bez obzira da li se dobro osećate ili ne, redovno kontroliite zdravstveno stanje. Prolaps se može javiti i u mlađem životnom dobu. Ovo stanje najčešće zahteva samo praćenje i ne mora da utiče na kvalitet života. Veliki broj ljudi sa prolapsom mitralne valvule, nikada neće imati potrebu za operacijom
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter