Izvor: žena.blic
06.12.2023 u 22:40
0

U JAPANU ŽIVE NAJZDRAVIJA DECA: 4 pravila u ishrani, jedno NE SMEJU

Japanski lekar i farmaceut Sagen Išizuka skovao je reč "šokuiku" iza koje se krije čitava jedna filozofija. Ova reč izvedena je od dve reči koje znače "rasti" i "jesti", a podstiče roditelje i škole da nauče decu odakle njihova hrana dolazi i kako utiče na naš um i telo. Ovaj koncept bio je sastavni deo japanske kulture i to je veliki razlog zašto danas u Japanu žive najzdravija deca na svetu, piše Juko Tamura, novinar, prevodilac i mama jedne ćerkice za "CNBC".

rema podacima UNICEF-a među 41 razvijenom zemljom u EU i OECD Japan je jedina zemlja u kojoj je manje od jednog na petoro dece gojazno. Kao majka koja odgaja ćerku u Japanu, evo šta mi kao roditelji radimo drugačije da bi naša deca uvek bila zdrava i puna snage:

1. Šokuiku počinje da se primenjuje rano

Japanski lekari često ohrabruju majke da se baziraju na „ichijū-sansai“ obroke za svoju decu. Podrazumeva činiju pirinča i miso supe, koje prate neko proteinsko jelo i dve vrste povrće (poput morskih algi i pečuraka) zbog doza vitamina, minerala i vlakana. Kako deca odrastaju, tako počinju da uče o zdravim navikama u ishrani. Vlada je 2005. godine usvojila Osnovni akt o Šokuiku za promovisanje ovog koncepta. U nekim predškolskim ustanovama deca beru povrće za ručak, dok u osnovnim školama uće o farmama gde se proizvodi povrće, riba i druga hrana.

2. Pričaju o bento (obrok za poneti) kutijama

SMANJITE RIZIK OD RAKA: Evo 7 jednostavnih navika

Preko 95 odsto japanskih osnovnih i nižih srednjih škola ima sistem školskog ručka. Obroke planiraju nutricionisti, a učenici aktivno učestvuju u sreviranju ručka. Domaći ručkovi mogu da imaju važnu ulogu u promovisanju šokuikua. Mnogi vrtići takođe nude ovu opciju, ali domaće bento kutijice mogu da igraju važnu ulogu u šokuiku principu.

Vaspitačica u vrtiću moje ćerke zamoli decu da razgovaraju o tome šta se nalazi u njihovim kutijama za ručak. To čini ovo vreme prijatnim, a deca se ohrabruju da isprobaju novu hranu, ili čak i da ozraze nesklonost prema određenoj hrani, kada je ugledaju u bento kutijama svojih prijatelja.

Odlučivanje za bento ručkove umesto brze hrane takođe omogućava deci da dobiju dosledne porcije sezonskog povrća i voća, te da izbegnu hranu sa visokim sadržajem masti i aditiva. Obroci se često prave od lokalnih, svežh sastojaka kao što su bakalar sa slatkim kukuruzom i bok čoj (vrsta kupusa), koji se služe sa čašom mleka i minestrone supom.

3. Zamrzavanje hrane

Otkrila sam da priprema jednostavnih domaćih kiselih krastavaca i zamrzavanje drugog voća i povrća u serijama pojednostavljuje moje svakodnevno kuvanje. Kada je moja ćerka krenula u vrtić, u početku sam se mučila sa nekim pravilima iz škole – bez grickalica s visokim sadržajem šećera i masti, poput čipsa, keksića, ili kofeina. Ali mali trikovi kao što je čuvanje rezervnih obroka po porcijama, daje mi mogućnost da pripremim nutritivno bogat ručak, čak i kada nemam dovoljno svežih proizvoda.

4. Voda i čaj umesto gaziranih pića

Svojoj ćerki ne ograničavam pristup voćnim sokovima i ponekom šejku s vremena na vreme. Ali kako sama kaže, gazirana pića su joj grozna, tako da sam možda imala sreće. U početku sam joj davala čaj od ječma, koji je bogat mineralima i bez kofeina je. To je popularan izbor među Japancima svih uzrasta i odlična alternativa slatkim čajevima i aromatizovanim napicima iz prodavnica. Takođe vam pomaže da dnevni unos kalorija držite pod kontrolom.

Drugi način na koji primenjujem šokuiku jeste priprema smutija sa svežim voćem i jogurtom, a u tome učestvuje i moja ćerka. Razgovaramo o tome kako voće raste i odakle dolazi. Ovakva iskustva će njene današnje zdrave navike pretvoriti i u buduće.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter