Izvor: Kurir
09.02.2024 u 08:32
0

ZNATE LI ŠTA JE 9:1 PRAVILO MRŠAVLJENJA? Potpuno je u suprotnosti sa ekstremnim dijetama, a provereno radi

Sa raznih strana zatrpani smo mnoštvom dijeta i režima ishrane koji obećavaju lak i brz gubitak viška kilograma. Međutim, šta ako postoji jednostavniji pristup koji ne samo da vam pomaže da izgubite kilograme već i podstiče vaše opšte blagostanje? U pitanju je pravilo 9:1 – holistički okvir zasnovan na devet ključnih navika koje vas vode ka zdravijim i srećnijim vama.

Pravilo 9:1 u suštini predstavlja uravnotežen način života gde je 90% vašeg fokusa na donošenju zdravih izbora, a preostalih 10% omogućava fleksibilnost i uživanje. Ovaj pristup je u potpunoj suprotnosti sa ekstremnim dijetama ili rigidnim režimima, koji imaju za cilj stvaranje održivog i realnog puta ka gubitku težine. Ovo su njegovih devet postulata.

Hodajte najmanje 9.000 koraka svakog dana

Redovna fizička aktivnost je ključna za opšte zdravlje. Hodanje 9.000 koraka dnevno pomaže u poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, održavanju zdrave težine i poboljšanju opšteg blagostanja.

Pijte najmanje 8 čaša vode svaki dan

Hidratacija je neophodna za različite telesne funkcije, uključujući varenje, regulaciju temperature i apsorpciju hranljivih materija. Ispijanje osam čaša vode pomaže u održavanju hidratacije tela i podržava opšte zdravlje.

Spavanje 7-8 sati svake noći

Dovoljna količina sna je od vitalnog značaja za fizičko i mentalno blagostanje. Omogućava telu da se popravi i podmlađuje, poboljšavajući raspoloženje, kognitivne funkcije i nivoe energije.

Meditirajte najmanje 6 minuta svakog dana

Odvajanje nekoliko minuta dnevno za vežbanje meditacije može značajno smanjiti stres, poboljšati fokus i doprineti boljem emocionalnom blagostanju. Ovo je mala investicija sa značajnim uticajem na mentalno zdravlje.

Jedite najmanje tri porcije voća i povrća svakog dana

Voće i povrće bogato je esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima. Njihovo uključivanje u ishranu podržava opšte zdravlje, jača imuni sistem i pomaže u prevenciji hroničnih bolesti.

Napravite 4 pauze tokom dana

Redovne pauze su neophodne za sprečavanje premora (burnout sindrom) i održavanje produktivnosti. Dajući sebi kratke trenutke odmore, možete razbistriti svoj um i poboljšati koncentraciju.

Jedite 3 glavna i kratka zdrava obroka svaki dan

Konzumiranje uravnoteženih i hranljivih obroka tokom dana obezbeđuje telu stabilan dotok energije. Ovo utiče pozitivno na opšte zdravlje, održava nivoe energije i pomaže u održavanju zdrave težine.

Ostavljajući razmak od 2 sata između večere i spavanja

Održavanje razmaka između večere i odlaska na spavanje pomaže varenju i poboljšava kvalitet sna, sprečava nelagodnost tokom noći i podržava prirodni ritam tela.

Izaberite jednu fizičku aktivnost u kojoj uživate i radite je dosledno

Redovna vežba je ključna za fizičku spremnost i mentalno blagostanje. Ako odaberete aktivnost u kojoj uživate, veća je verovatnoća da ćete je se držati, jer že biti prijatan delo vaše rutine.

Praćenjem ovih pravila poboljšaćete svoje zdravlje i regulisati telesnu težinu. Povećaćete nivo energije, smanjiti nivo stresa i poboljšati raspoloženje, fokus i koncentraciju. Takođe, poboljšaće se i vaš kvalitet sna što će uticati i na mentalno blagostanje i imuni sistem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter