Izvor: eKlinika/stilkurir
09.02.2024 u 09:27
0

NAKON PEDESETE NERVNI SISTEM SLABI: Evo kako ga sačuvati i popraviti ZDRAVLJE MOZGA da bi u starosti imali OŠTAR UM

Saznajte kako sačuvati zdravlje mozga, da bi i u starosti imali oštar um.

UGRAĐEN PRVI ČIP U LJUDSKI MOZAK! Ilon Mask otkrio šta je cilj!

Starenje mozga neizbežan je proces, mozak se kao i celokupno telo menja sa godinama. Pojedina istraživanja tvrde da se moždana masa, počevši od 40. godine života, tokom svake decenije smanjuje za 5 odsto. Stručnjaci naglašavaju da zaboravnost nije uvek razlog za strah od demencije. Neke promene su neizbežne, ali na veliki broj kognitivnih sposobnosti možemo da delujemo primenom zdravih životnih navika.

Starenje mozga – šta da očekujemo posle 50-te godine života?

U 50 -tim godinama već se odvija proces tokom kojeg se smanjuje moždana masa.

– Korteks, kora velikog mozga, postaje tanji, mijelinski omotač koji okružuje vlakna neurona može da počne da se razgrađuje, receptori se nešto sporije aktiviraju – objašnjava neurolog dr Dylan Wint sa Cleveland Clinic.

Velika većina osoba u šestoj deceniji života ima još prilično dobre kognitivne sposobnosti (razmišljanje, učenje, zaključivanje, pamćenje), ali ovo je i doba kada počinju prve promene.

– U 50-im godinama dolazi do blagog slabljenja kognitivnih funkcija. Teže nam je da se nekada prisetimo imena osobe, da zapamtimo broj, sporije obrađujemo podatke, ne možemo da se brzo prebacimo sa jednog na drugi zadatak, slabija je orijentacija u prostoru. Celokupni proces se nastavlja i u 60- tim godinama života – navodi dr Wint.

Kontrola pritiska i zdrava telesna težina

Mnoga medicinska stanja mogu u velikoj meri da utiču na funkcionisanje mozga. Stručnjaci naglašavaju da je bitno i da u starijem životnom dobu održavamo krvni pritisak u granicama normale, da imamo zdravu telesnu težinu.

– Ukoliko koristite lekove uzimajte ih redovno prema uputstvu lekara. Smanjite unos soli i šećera, budite aktivni, redovno spavajte – naglašava dr Wint.

Sa ovim merama predostrožnosti koje se svode na zdrav način života trebalo bi početi u ranijem životnom dobu u 20- toj godini života kako bismo bili zdravi i vitalni i u starijem životnom dobu. Preporuka je da izbegavamo neumerenu konzumaciju alkohola, pušenje, industrije namirnice.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter