Izvor: BSC HAPPY
30.01.2024 u 01:24
0

UGRAĐEN PRVI ČIP U LJUDSKI MOZAK! Ilon Mask otkrio šta je cilj!

Prva implantacija čipa u ljudski mozak obavljena je juče i pacijent se dobro oporavlja, objavio je Ilon Mask na društvenoj mreži Iks.

Ovaj korak predstavlja značajan napredak u oblasti neurotehnologije i potencijalno otvara nove puteve za tretmane unutar neurološke medicine. „Neuralink“-ov uređaj je dizajniran da čita i prenosi neuronske signale, što bi moglo omogućiti bolju komunikaciju između mozga i elektronskih uređaja, uključujući i potencijalne aplikacije u medicinske svrhe.

– Omogućava kontrolu nad vašim telefonom ili računarom, a preko njih i skoro svim uređajima, samo razmišljanjem. Početni korisnici će biti oni koji su izgubili upotrebu svojih udova. Zamislite da bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže od brzog daktilografa ili aukcionara. To je cilj – napisao je Mask.


Rezultati koje je Mask naveo u objavi upućuju na to da je uređaj sposoban da detektuje „spike“ aktivnost neurona, što je ključni element u interpretaciji moždane aktivnosti.

Pacijent na kome je izvedena operacija oporavlja se i pokazuje pozitivne rezultate u detekciji neuronskih impulsa. Očekuje se da će dalja istraživanja i testiranja pružiti više informacija o efikasnosti i sigurnosti upotrebe „Neuralink“-ovog implantata.

 

Ovaj događaj izaziva pažnju kako stručne, tako i šire javnosti, otvarajući razgovor o budućnosti neurotehnologije i njenom uticaju na društvo.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter