Izvor: B92
11.04.2024 u 10:18
1

DRAMATIČNA PREDVIĐANJA ILONA MASKA: Sledeće godine imaćemo veštačku inteligenciju pametniju od svakog čoveka

Veštačka inteligencija koja je pametnija od bilo koga na Zemlji mogla bi postojati sledeće godine, osim ako snaga i procesorski tahtevi sektora pre toga ne postanu neodrživi, rekao je Ilon Mask.

Predviđanje označava znatno pooštravanje prethodne Maskove tvrdnje da će superinteligentna veštačka inteligencija postojati do 2029.

„Pretpostavljam da ćemo verovatno krajem sledeće godine imati AI koji je pametniji od bilo kojeg čoveka“, rekao je Mask u intervjuu koji je prenosio uživo na svojoj društvenoj mreži X. To predviđanje je napravljeno uz ograđivanje da bi sve veći zahtevi za snagom i nestašica najmoćnijih AI čipova za obuku mogli ograničiti sposobnost veštačke inteligencije u bliskoj budućnosti, piše Guardian.

„Prošle godine bilo je ograničenja s čipovima. Ljudi nisu mogli da dobiju dovoljno Nvidia čipova. Ove godine prelazi se na napajanje naponskim transformatorom. Za godinu-dve ostaje samo snabdevanje strujom“, rekao je Mask.

Mask je 2023. godine, kada je predvideo pet do šest godina do pojave superinteligentnog AI-ja, bio glasno zabrinut zbog posledica. Govoreći uporedo s pokretanjem svog AI startapa xAI te godine, rekao je: „Da mogu da pritisnem pauzu na AI ili stvarno naprednu AI digitalnu superinteligenciju, ja bih to učinio. Ne deluje da je to realno pa će xAI u suštini izgraditi AI. Na dobar način, nadam se“.

„Zapravo nam je važno da brinemo o budućnosti Terminatora kako bismo izbegli budućnost Terminatora“, dodao je Mask, ukazujući se na film u kojem samosvesni računarski sistem vodi rat protiv čovečanstva.

Njegova predviđanja do sada se nisu pokazivala tačnim

Godinu dana kasnije xAI čvrsto pokušava da predvodi razvoj superinteligencije. U nedavnom intervjuu Mask je rekao da je najnovija verzija njegovog chatbota Grok AI jednaka GPT-4, vodećem modelu OpenAI-ja. GPT-4 je star više od godinu dana, a konkurenti su već upoznali ili premašili njegove mogućnosti, a Anthropicov Claude 3 Opus uopšteno se smatra novim tržišnim liderom.

Poduzetnikova predviđanja do sada se nisu pokazivala preterano tačnim. On je 2016. godine pogrešno prognozirao da će u roku od dve godine biti moguće da Tesla autonomno vozi od Njujorka do Los Anđelesa, a iste godine je rekao da će njegova raketna kompanija SpaceX leteti na Mars 2018, ali to još uvek nije ostvareno.

Godinu dana kasnije Mask je sugerisao da će njegov prvi proizvod Neuralink pokretača moždanih čipova biti na tržištu „za otprilike četiri godine“. Prvi čovek dobio je implantat od kompanije sedam godina kasnije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “DRAMATIČNA PREDVIĐANJA ILONA MASKA: Sledeće godine imaćemo veštačku inteligenciju pametniju od svakog čoveka”

  1. Od današnjeg čoveka je pametnija i svinja iz 19.veka ,pogledajte oko sebe,pročitajte vesti,analiziraste ličnosti koje upravljaju našim životima,državama,a onda sedite sa svojim psom,mačkom prasetom,i pitajte ,šta ćemo sad ,kako smo došli dovde,možda ooni bolje shvataju ko smo i šta smo postali.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter