Izvor: alo
09.04.2024 u 16:28
0

ODRŽANI DANI NAUKE I INOVACIJA: U Subotici održani 12.ti po redu sajam pod sloganom- „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija““

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost, Fondom za nauku i Centrom za promociju nauke organizovalo je danas, u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, Dan nauke i inovacija.

Ovaj događaj deo je nacionalnog projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija“ koji je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pokrenulo sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju unapređenja i ulaganja u nauku, tehnološki razvoj i inovacije, kao i potencijalu koji one nose za našu zemlju. Dvanaesti po redu Dan inovacija i nauke otvorili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, i dekan Ekonomskog fakulteta u Subotici, Nebojša Gvozdenović.

Ministarka Begović je, tim povodom, izjavila da je danas Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, u okviru promocije projekta „Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija” u poseti Subotici, jednom, kako je rekla, predivnom gradu.

„Imali smo jako lep razgovor sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i njegovim timom koji su nam predstavili sve potencijale Subotice, kao jednog inovacionog centra u budućnosti Srbije. Snažna industrija, Slobodna zona, sedam fakulteta i viših škola, jako puno mladih ljudi koji se okreću inovacijama predstavlja sjajnu osnovu da se jednog dana ovde otvori neki naučno-tehnološki park. Ali, sada radimo na jačanju svih elemenata inovacione delatnosti u Subotici“, kazala je ministarka Begović.

 

 

„RADIJUM DEVOJKE“ Zaboravljena priča o ženama, čija je smrt doprinela SPASAVANJU ŽIVOTA NA HILJADE RADNIKA

 

Došli smo, dodala je, sa timom Fonda za nauku, Privredne komore Srbije, Inovacionog fonda, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija da pokažemo šta je država do sada uradila vezano za inovacioni naučni ekosistm.

„Došli smo da govorimo i o tome koje sve vrste podrške već danas postoje, od finansijskih, mentorskih, projektnih i drugih vrsta infrastrukturnih podrški koje mladim ljudima u ovom gradu daju šansu da razvijaju jednu novu karijeru. Karijeru u inovacionoj delatnosti, da otvaraju svoje kompanije koje se baziraju na nekim dobrim, hrabrim i naučnim idejama. Ovde smo da radimo zajedno. Ovde smo i da pomognemo da Subotica u godinama koje dolaze zaista napravi taj skok u budućnost i da postane jedan od vrlo značajnih inovacionih tačaka na mapi Srbije, na mapi inovacija i na mapi nauke“, naglasila je ministarka Jelena Begović.

Gradonačelnik Bakić je istakao da Grad Subotica pruža podršku razvoju nauke i tehnoloških inovacija i da je povezanost naučne zajednice, privrede i lokalne uprave jedan od ključnih faktora za ekonomski i društveni napredak Srbije.„Mi smo, činjenica je, posvećeni i strpljivom i dugoročnom investiranju u mlade i njihovo znanje, jer želimo da imamo stručnjake koji će umeti da odgovore izazovima i zahtevima složenih uslova poslovanja u gotovo svim oblastima“, kazao je Bakić.

Podsetio je da je u Subotici, u decembru 2019. godine otvoren Regionalni inovacioni startap centar, za koji je država izdvojila 40 miliona dinara.

„Ovaj moderni startap centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative Grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdava očekivanja i uspešno realizuje najvažnije ciljeve, među kojima je i jačanje preduzetničkog i inovativnog duha kod mladih ljudi, kao i osnaživanje preduzetnika da pokrenu i unaprede svoje biznise“, rekao je Bakić.

On je naglasio da je Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom „Subotica“ u okviru svog projekta „Zajedno do uspeha“ pokrenulo ideju o pokretnju naučno–tehnološkog parka u Subotici na prostoru Slobodne zone „Subotica“, u saradnji sa Gradom Suboticom.

„Ideja je da se kroz podizanje naučno–tehnološkog parka na području Slobodne zone uspostavi još čvršća saradnja između nauke, privrede i obrazovanja, a takođe pokrene i realizacija inovativnih projekata koji će omogućiti dalji uspešni privredni razvoj. Projektom ’Zajedno do uspeha’, koji je pokrenut 2022. godine, Privredno društvo za upravljanje slobodnom zonom ’Subotica’ je u cilju čvršćeg povezivanja nauke, obrazovanja i privrede, uz podršku Grada Subotice, do sada potpisalo sporazume o poslovno–tehničkoj saradnji sa oko 70 subjekata”, podvukao je gradonačelnik Bakić.

Sporazum su, napomenuo je, zaključile visokoškolske ustanove sa područja grada Subotice, srednje škole, javna i javno-komunalna preduzeća, Opština Senta, Grad Kikinda, subotički IT klaster, korisnici Slobodne zone, Razvojne agencije i brojni drugi subjekti.

„Cilj je da se kroz realizaciju ovog projekta obezbedi bolji transfer informacija, razmena iskustava i čvršća saradnja između potpisnika sporazuma. Ovim sporazumom obezbeđuje se i veći stepen sinergije između nauke, privrede, tehnologije i, uopšte, veća integracija privrednih tokova i naučnih dostignuća, kao i razvoj platforme za veću zajedničku projektnu saradnju u vidu apliciranja za različite međunarodne i domaće projekte”, zaključio je gradonačelnik Bakić.

Uoči početka dvanaestog po redu Dana nauke i inovacija, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sa saradnicima razgovarao je, u Zelenoj sali Gradske kuće, sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelenom Begović, pomoćnikom ministra Vladimirom Radovanovićem i posebnim savetnikom ministra, Jovanom Milićem.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter