Izvor: Blic
08.04.2024 u 22:11
0

„RADIJUM DEVOJKE“ Zaboravljena priča o ženama, čija je smrt doprinela SPASAVANJU ŽIVOTA NA HILJADE RADNIKA

U Prvom svetskom ratu, stotine mladih žena radilo je u fabrikama satova, gde su premazivale brojčanike luminiscentnom radijumskom bojom. Nakon što su devojke, koje su po završetku radne smene doslovno svetlele u mraku, iskusile zastrašujuće posledice, započela je trka s vremenom u borbi za pravdu koja će zauvek promeniti američki zakon o radu.

Početkom dvadesetih godina, radijum je važio za čudotvornu supstancu. Verovalo se da svetlucavi element, koji su 1898. otkrili Marija i Pjer Kiri, ima moć da produži život, poveća seksualni libido i doprinese lepoti. Lekari su ga koristili za lečenje svih mogućih bolesti – od prehlade, do raka.

Postupak koji su pokrenule radnice prvi je slučaj u kome je poslodavac odgovarao za zdravlje zaposlenih u svojoj kompaniji. Nakon toga su uvedeni propisi u zaštiti na radu i osnovana je Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA), koja i danas šiti zaposlene u Sjedinjenim Državama. Pre osnivanja OSHA, na poslu je godišnje umiralo 14.000 ljudi, danas taj broj iznosi oko 4.500.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter