Izvor: HAPPY BSC
11.01.2023 u 21:59
0

RISTIVOJEVIĆ U EMISIJI „AKTUELNOSTI“: Rat u Ukrajini je rat iscrpljivanjem – Soledar je primer ostvarenog ruskog vojnog cilja!

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na Happy televiziji razgovarali smo o događajima koji su obeležili 322. dan rata u Ukrajini.

Tokom informativne emisije „Aktuelnosti“ govorilo se o padu ukrajinskog grada Soledara od strane ruske vojske i njegovom potpunom oslobađanju.

Gosti emisije su bili: Branko Lukić-advokat, Siniša Ljepojević-novinar i prof dr Branimir Ristivojević.

Prof dr Ristivojević je napomenuo da su na početku ratne vojne operacije u Ukrajini ruski ciljevi bili zanemareni i uzeti „zdravo za gotovo“ međutim danas se situacija potpuno preokrenula osvajanjem Soledara.

-Ciljeve Rusije su  prihvatali  kao neke floskule i prazne parole, a sad, nakon 10 meseci vidimo da to baš i nije tako. Šta znači demilitarizacija Ukrajine? To je upravo ono ono što gledamo sada u Soledaru.  Zašto je u Soledaru došlo do naglog sloma fronta? Razlog je faktor sagorevanja ukrajinske vojske na koji su upozoravali mnogi vojni analitičari. Posle deset meseci borbe ukrajinski vojnici su sagoreli. Sad je tamo laka brigada, nova, sastavljena od mladih ljudi koji nisu imali ratnog predznanja. Zato ne treba da nas čudi taj slom fronta.  To je upravo ta demilitarizacija ukrajine koja je i cilj Rusije.  Ona nije značila osvajanje ukrajinske teritorije-kazao je Ristivojević.

Danas je izašao podatak koji govori  da je obim kompletne vojne pomoći Ukrajini koju je ona primila za deset meseci ratovanja ekvivalentan celokupnom ruskom vojnom budžetu. rekao je Ristivojević. On smatra da se taj ogromni novac koji se sliva u Ukrajinu pogrešno usmeren i da se vrlo neefektivno troši.

-Taj novac ili ne pristiže u Ukrajinu ili se on ne koristi na pravi način.  Ukrajina je oduvek bila poznata po velikoj korupciji.  Radi se o novčanoj pomoći koja iznosi 55 milijardi dolara. Ukrajina će morati da otplati po završetku rata ukoliko i dalje bude postojala. Taman i da im deo duga oproste Amerikanci, oni će svakako biti u velikom problemu. Zamislite da Rusija ima takvu novčanu donaciju i da oformi novi „Vagner“ sa još par hiljada ratnika, rat bi bio gotov za pet dana-opominje Ristivojević.

– Ukrajinska vojska nije dala komandu da se vojska evakuiše iz Soledara. Postoje dve mogućnosti, ili će se vojnici predati ili će poginuti.  Verujem da tom vojskom u Ukrajini komanduje zapadni komandant kome ukrajinci ništa ne znače-smatra Ristivojević.

Ristivojević smatra da se u Ukrajini vodi rat iscrpljivanjem i da su Rusi upravo to uradili ukrajinskim jedinicama.
– Ti resursi u obliku vojske će doći u Ukrajinu, ali će to biti jedinice koje će biti nesposobne  kao u Soledaru. Rusi čuvaju svoje ljude. Neće biti brzog napredovanja na frontu jer je Rusima cilj da se iscrpi ukrajinska vojska i nejni resursi-smatra Ristivojević.

Ristivojević smatra da je moral takođe oslabio kod ukrajinskih vojnika i to je doprinelo padu Soledara.

-Vrlo verovatno se neće ništa promeniti za 3 meseca na frontu. Neće se pojaviti savršenije oružje za Ukrajinu što bi preokrenulo tok ratovanja. Oni su mogli jedino staro sovjetsko naoružanje da koriste jer su navikli na njega i odlično su ga savladali, umeju da upravljaju njim. Ukrajinci ne znaju šta da rade sa novim naoružanjem koje im stiže. To je logistički haos-rekao je Ristivojević.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter