Izvor: BSC happy portal
20.11.2023 u 12:49
0

SVI SU U SUZAMA APLAUDIRALI: Komemoracija Žarka Lauševića – „Posle lutanja i patnje, vratio se ponovo da zablista u punom sjaju“ (FOTO, VIDEO)

Tužan dan za Srbiju... opraštamo se od Žarka Lauševića (63), jednog od najtalentovanijih srpskih glumaca, koji nas je napustio 15. novembra posle kratke i teške bolesti. Povodom smrti ovog velikog glumca, u prisustvu porodice, prijatelja, kolega i ostalih poštovalaca Lauševog lika i dela održana je komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Velika sala JDP-a je ispunjena do poslednjeg mesta, a u prvom redu sedela je supruga Žarka Lauševića, Anita, sa decom.

KONOBARICA VIDELA KAD JE LAUŠ PUCAO: Dragica otkrila detalje kobne noći, a onda pucanj

Na komemoraciju je došao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a od političara su tu i bivši premijer Srbije Zoran Živković i Vuk Drašković sa suprugom Danicom.

Među mnogobrojnim kolegama bili su Dragan Bjelogrlić, Petar Benčina, Slobodan Boda Ninković, Aleksandar Srećković Kubura, Goran Jevtić, Katarina Žutić, Dragan Mićanović, Vesna Trivalić, Nina Janković, Branka Petrić. Milutin Mima Karadžić, kolega i kum Žarka Lauševića, koji je i jedan od govornika na komemoraciji, stigao je u Jugoslovensko dramsko pozorište vidno potresen.

„OSTAVIO JE NEIZBRISIV TRAG“

  • Opraštamo se od našeg druga, prijatelja, kolege, glumca, dramskog umetnika, našeg Žarka Lauševića. Prvi put je zaigrao na ovoj sceni u predstavi „Raskršće“. Bio je član JDP-a od 1982. do 1994. godine i u tom periodu je ostvario uloge u brojnim predstavama. Svojim talentom i umećem, svojim ulogama obeležio je taj period JDP-a. Ostavio je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj, kasnije srpskoj kinematografiji odigravši više od 30 uloga. Igrao je u važnim TV serijama i dobio brojne  nagrade i priznanjua. Žarkov život bio je  jedinstven, baš kao in njegov talenat – rekla je upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković-Manojlović zamolivši okupljene za minut ćutanja.

„ŠTA GA ČINI TAKO VELIKIM…“

Kolega Voja Brajović nije krio tugu zbog odlaska voljenog kolege.

  • Bože, šta je to što čini Žarka Lauševića tako velikim… Žarko je imao ono nešto zato su ga svi voleli, a sada zahvaljujući antičkoj tragediji mi smo ovde umesto Žarka – rekao je Brajović, pa pročitao Šekspirov sonet. Govor je završio sa:

 

  • Njega nema, nema vašeg tate, našeg prijateljai kolege, ali ostaje naša ljubav, poštovanje i divljenje“.

„SKROMAN ČOVEK, VELIKOG DARA“: Emir Kusturica progovorio o Lauševiću

SVE ĆE NEDOSTAJATI

  • Meni nije ostalo ništa, ostalo mi je samo sećanje, a da bih se prisetio, napravio sam puškice. Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao, preporuke koje knjige da pročitam i koje mi je on kupovao. Nedostajaće mi knjige koje sam ja njemu kupovao. Nedostajaće mi žute čarape, naše šetnje…Dragi naši, ode naš Žarko, ja ne pristajem na ovo, jer nije fer – sa slomljenim glasom rekao je glumac Irfan Mensur.

„ISPRAĆAMO TE SA VELIKOM TUGOM“

Od Lauševića se oprostila i koleginica Svetlana Bojković:

  • Sve je išlo savršeno do te godine, koja mu je promenila život. Usledila su suđenja, kazne, zatvor…tu dramu i tragediju Žarko je ispisao u svoje četiri uzbudljive knjige. Posle lutanja i patnje, vratio se ponovo da zablista u punom sjaju. Onda je došla opaka bolest, koja ga je odnela. Šta reći…Dragi Žarko, ispraćamo te sa tugom i velikom ljubavlju za tebe.

Lauševićev kum i kolega Mima Karadžić je jedva govorio: „Nema ni tebe moj dobri kume. Putuj sa anđelima“.

„KADA ODU NAJVEĆI, SVET ZASTANE“

Sa knedlom u grlu, oprostio se i Dragan Bjelogrlić:

  • Kada odu najveći svet zastan, disanje se zaustavi, srce stegne a nebo se otvori da primi velikana. Žarka sam voleo da čitam, da gledam na platnu, voleo sam njegove slike i crteže, voleo sam sa njim da radim, a najviše da pričam. Pričali smo dugo i polako, o svemu…Poslednje beše pre mesec dana, na terasi tvoje bolničke sobe na Bežanijskoj kosi. Ti, Anita i ja smo pričali dugo i polako, taj dan pamtim kao jedan od najboljih u životu. Radio je sve dostojanstveno, muški i sa dušom, više nije mogao da izdrži, otišao je u nepoznato, da tamo konačno nađe svoj mir. Vidimo se u nekom drugom svetu, ako zaslužim da budem pored tebe. Putuj sa anđelima.

Svetozar Marković je podelio uspomenu:

 

  • Jedan je mali, beli pas ostao bez svog gospodara. Posmatrao sam ga pre par dana pre Žarkovog odlaska kako svojim sitnim koracima tumara od vrata do vrata i čeka tren da padne u nesvest videvši nasmejano lice svog gazde na kućnom pragu. Isto kao pre godinu i nešto kada je u Njujorku podigao sve četri u vis i prevrnuo se od oduševljenja na pojavu Žarka, koji je bio samo izašao do prodavnice po piće i meze…

HVALA ZA SVAKI SAVET

S veliki poštovanjem, oprostio se glumac Milan Marić:

  • Dragi Žarko, Žare, Lauše…za mene si bio pre svega veliki glumac. O tome svedoči tvoja biografija, uloge, emisije, novinski članci, ali i poštovanje, divljenje i ljubav publike. Umro si dostojanstveno, noseći život na leđima , koliko god on bio težak, a bio je..na toj lekciji sam ti večno zahvalan. Hvala ti i za vreme koje si mi posvetio, a šteta što ga nije bilo više. Hvala za svaki savet, toplinu, hvala ti što te naša mladost nije plašila, nego si je cenio i poštovao. Smrt boli, ali je smrt banalna, jer uvek pobedi život, a ja sam kod tebe najviše cenio i voleo život. Hvala ti za sve.

ODLETE NAM ŽARE

  • Sedimo u jednoj kafani, jedemo, pijemo.. on kaže: “Znaš da me je i dan danas sramota zbog onoga što ti nisam doneo čašu vode’, ja se toga i ne sećam, naravno, a on kaže, “Hoćeš sada da ti donesem tu vodu, ispričao je Petar Božović samo jedan od trenutaka uživanja sa Žarkom i nasmejao celu salu. Sa velikom tugom u glasu, dodao je „Odlete nam Žare“.
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter