Izvor: Kurir.rs
29.12.2023 u 08:47
0

GODINA TUGE, SUZA I VELIKIH GUBITAKA ZA SRPSKU KULTURU: Ove poznate ličnosti su nas napustile u 2023. godini

Godina iza nas donela je mnogo tuge i bola. Iako od početka u januaru 2023. ništa nije ukazivalo, da ćemo morati da se oprostimo od velikana, godina na izmaku donela nam je mnogo gubitaka, kako na domaćoj tako i na svetskoj sceni.

PREMINULA U 105. GODINI BRANKA VESELINOVIĆ: Tokom svoje karijere glumila je u više od 100 predstava

Glumci, reditelji, pisci i prijatelji oprostili su se ove godine od velikana srpske kulture. Pojedini su ipak sahranjeni bez govora i lovora. U nastavku vas podsećamo na ljude koji su srspku kulturu ostavili u suzama.

Gordana Kuić

Književnica Gordana Kuić, koju ćemo zauvek pamtiti po njenim delima o sudbini sefardskih Jevreja na Balkanu, preminula je 13. januara, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Povorka sa kovčegom je krenula ka Gordaninom večnoj kući uz pesme „Na te mislim“ i „Tiho noći“ od Jovana Jovanovića Zmaja. Na sahrani nije bilo sveštenika, a kako su rekli pristuni „to je bila dostojanstvena sahrana“.

Po želji književnice, ispraćena je uz pesmu „Bele ruže“ koji prvi snimio Predrag Cune Gojković.

Za života je objavila devet romana i dve zbirke priča, a najveću pažnju čitalaca svakako je pridobila „Balkanska trilogijom“, koja je sačinjena od dela „Miris kiše na Balkanu“, „Cvat lipe na Balkanu“ i „Smiraj dana na Balkanu“, a koja prati život na prostoru bivše Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata.

Branka Veselinović

Glumica Branka Veselinović, preminula je 8. februara u 105. godini života, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Poslednjem ispraćaju glumice prisustvovalo je dvadesetak članova rodbine i prijatelja, a od kolega su bile samo glumica Branka Petrić i upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Tamara Vučković Manojlović.

Glumica je sahranjena u potpunoj tišini, bez ikakvog govora.

Branka je ostvarila više od 100 uloga u pozorišnim predstavama i preko 50 rola u televizijskim serijama i filmovima. Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke koleginice Marše Hant, postala je i najstarija glumica na svetu, a tu titulu nosila je do samog kraja.

Tanasije Uzunović

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, preminuo je 10. marta u Beogradu.

Glumac je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana. Ispraćen opelom uz pratnju crkvenog hora. O glumcu pred njegovom večnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

Ispraćaju su prisustvovali Vaja Dujović, Tihomir Stanić, Kalina Kovačević, Hadži Nenad Maričić, Bojan Krivokapić. Od glumca su se prethodno oprostili na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na komemoraciji je Tanasije Uzunović ispraćen ovacijama, a sve je svojim govorom rasplakao Siniša Kovačević.

– Nekoliko puta sam govorio u ovakvim situacijama, opraštajući se od prijatelja, i nikada mi nije bilo ovako teško. Taso, brate i prijatelju, hvala ti na svemu, na Zariji Vučiću (uloga iz „Velike drame“) i mnogim drugim ulogama. Ako će nečije mesto biti upražnjeno, to će biti tvoje. Moj gospodine Uzunoviću, čovek se sa gospodstvom rađa. Hvala ti za svaku probu i snimajući dan, na koje si dolazio apsolutno spreman.

Hvala na iskrenoj brizi za razvoj mladih kolega, koje oni često nisu ni bili svesni. Drugi su spavali pod tvojim krovovima dok si se ti beskućio. Talenat je uvek sam, osrednjost i mediokriteti traže grupu. Neka ti bog da rajsko naselje, zaslužio si ga. Neka ti zaceli ožiljke na duši koje nosiš, praštaj i spavaj, brate, s mirom – poručio je Kovačević.

Dragoslav Mihailović

Svega dva dana kasnije, 12. marta napustio nas je i akademik Dragoslav Mihailović, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Za više od šest decenija, koliko je pisao, objavio je dela „Kad su cvetale tikve“, „Petrijin venac“, „Čizmaši“, „Goli otok“, „Crveno i plavo“, „Gori Morava“, „Lov na stenice“ i mnoga druga, a od 1981. godine bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Srđan Koljević

Scenarista, režiser i profesor Srđan Koljević preminuo je 8. jula, nakon borbe sa dugom i teškom bolesti, a sahranjen je na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana u krugu porodice i prijatelja.

Tužnom skupu prisustvovali su i reditelji Gorčin Stojanović, Bojan Vuletić, Jelena Gavrilović, glumac Vladan Dujović, Dragan Bjelogrlić i Anica Dobra. Majka režisera bila je vidno potrešena, a na samom groblju vladao je muk.

David Albahari

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo posle duže bolesti 30. jula, a sahranjen je na Jevrejskom groblju.

Od kolega i prijatelja među prvima je stigla glumica Nada Blam, Svetislav Basara i Dušan Petričić, Srđan Gojković Gile i druge viđenije ličnosti koje su poznavale velikana.

Pisca i prevodioca su ispratili dostojanstveno u džez muziku.

Za zbirku priča „Opis smrti“ dobio je Andrićevu nagradu, a za „Mamac“ je nagrađen Ninovom nagradom 1996, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije.

Melita Bihali

Vest o smrti glumice Melite Bihali odjeknula je regionom 25. avgusta. Kako smo saznali, ona je izrazila želju da bude sahranjena u porodičnoj grobnici, daleko od očiju javnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter