Izvor: EURONEWS
17.05.2024 u 10:28
0

KAKO SU IZGRAĐENE PIRAMIDE U GIZI: Otkrivena misterija stara više od 4.000 godina

Naučnici smatraju da su konačno razotkrili misteriju o izgradnji piramida u drevnom Egiptu, koje hiljadama godina odolevaju zubu vremena.

Istraživači Univerziteta Vilmington u Severnoj Karolini su ispod pustinjskog peska pronašli rečni rukavac Nila koji je verovatno služio kao vodeni put za transport velikih kamenih blokova i drugih materijala potrebnih za izgradnju piramida.

Novootkriveni rečni rukavac Ahramat, koji je dobio naziv po arapskoj reči za piramidu, proteže se na oko 64 kilometra, a otkriven je uz pomoć satelitskih podataka i geofizičkih ispitivanja. Smatra se da se duž njegovog toka nalazi još bezbroj skrivenih građevina i hramova, koji još nisu otkriveni.

Još nije poznato zašto je presušio ovaj rečni krak. Najverovatnije je tome doprineo dug sušni period, zbog kog je pustinjski pesak polako zatrpavao korito reke, smatra naučnica Eman Goneim, prenosi Euronews.

Život drevnih društava zavisio od reka

Arheolozi su dugo sumnjali da su Egipćani koristili vodene tokove za transport velikih kamenih blokova potrebnih za izgradnju piramida.

“ Piramide u EGIPTU“ pixabay
 

„Ali niko nije bio siguran u oblik, veličinu ili blizinu tog vodenog puta u odnosu na mesto izgradnje piramida“, rekla je Goneim za AFP.

Piramide u Gizi stoje na platou koji se nalazi oko jednog kilometra od obala reke, a mnoge su imale ceremonijalne staze koje su išle duž reke i vodile do hramova.

Otkriće možda daje i odgovor na pitanje zašto su piramide izgrađene na različitim mestima.

„Tok vode i njeno korito menjali su se tokom vremena, tako da je četvrta dinastija kraljeva donosila sasvim drugačije odluke u odnosu na 12. dinastiju. Otkriće me je podsetilo na blisku povezanost između geografije, klime, okruženja i ljudskog ponašanja“, rekla je Goneim.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter