Izvor: Kurir.rs
26.07.2023 u 19:44
0

„MLADI SVE ČEŠĆE KONZUMIRAJU KOKAIN, MEŠAJU GA SA ALKOHOLOM“: Reči stručnjaka će vas paralisati – surova istina

Lekari u Nišu uspeli su da spasu život dečaku koji je u besvesnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja narkoticima. Vest da je dete od samo 14 godina već heroinski zavisnik, zaprepastila je građane. Ipak, stručnjaci nisu iznenađeni, jer kako tvrde drogu konzumira sve mlađa populacija.

DROGA I ALKOHOL: Pod dejstvom supstanci UBO MLADIĆA

Stav građana je da zavisnost ne predstavlja problem samo pojedinaca i njihovih porodica, već društva u celosti.

Drogu najviše koriste mladi uzrasta između 14 i 25 godina i najčešće je uzimaju iz radoznalosti, dosade, depresije, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponuđenu drogu kao i zbog nedostatka kvalitetne emotivne veze s porodicom.

– Primećeno je kod mlađih generacija da osim kontinuinirane upotrebe marihuane, sve češće primećujemo upotrebu psihostimulusa kao što je amfitamin, koji je u tim konceptima gde ga nabaljaju nešto jeftiniji od kokaina ali je primećeno i da je kokain sve učestaliji i u najmlađim uzrastima i da se do njega dolazi relativno lako, pogotovo u tim nekim klubskim konceptima gde se uglavnom koristi kombinacija kokaina i alkohola – rekao je dr Ivajlo Ilijev, psihijatar.

Jako je bitno da se prvo prizna zavisnost, jer se rešenje ne može naći bez priznanja problema. – To svi rade, to je sada najčešća rečenica, to svi rade, to je sve normalno, nikom ništa ne može da se desi. Mislim da je pogrešan stav to što se sve više u muzičkim spotovima, filmovima sve više propagira droga kao neka normalnost. Uvozi se, legalizuje se, dozvoljava se i prikazuje se na sva vrata kao da je to ništa loše i da svi treba da rade – rekla je Živka Rangelov, specijalni pedagog – psihoterapeut.

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter