Izvor: TELEGRAF
13.05.2024 u 22:36
0

Cigler pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva na Banovom brdu

Prvu prvostepenu presudu po žalbi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ukinuo je Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi, jer je tom presudom Cigler bio osuđen na četiri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, što je znatno lakše krivično delo od onog za koje ga tereti tužilaštvo i za koje je sada osuđen

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Alena Ciglera na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina jer je, zajedno sa već pravosnažno osuđenim Čaba Derom, učestvovao u teškom ubistvu Nebojše Markovića 5. januara 2019. godine na Banovom brdu.

Drugostepeni sud je odbio kao neosnovane žalbe tužilaštva i branioca okrivljenog, i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovaj sud smatra da je pravilno utvrđeno činjenično stanje, te je pravilno zaključeno da se u Ciglerovim radnjama stiču bitna obeležja krivičnog dela teško ubistvo u saizvršilaštvu kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako je ocenjeno, prvostepen sud je na jasan, pouzdan i nedvosmislen način utvrdio da je Cigler ostvarujući zajednu odluku (koju je doneo sa osuđenim Čaba Derom), svesno i voljno, bitno doprineo izvršenju ubistva.

Dodaje se i da je irelevantno što je Cigler u svojoj odbrani tvrdio da nije poznavao oštećenog jer je dokazano da ga Der takođe nije poznavao pa ga je ipak ubio, te drugostepeni sud smatra da je pravilno utvrđeno, na osnovu njegovog celokupnog držanja i ponašanja, neposredno pre, u toku samog kritičnog događaja i nakon njega, da su radnje Ciglera radnje saizvršilaštva.

Kada je reč o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti na strani Ciglera cenio njegove porodične prilike, njegovo držanje tokom postupka i iskazano iskreno kajanje zbog učinjenog dela i njegovu spremnost da svoj život učini društveno prihvatljivim, ocenio je ovaj sud.

Od otežavajućih okolnosti sud je pravilno cenio raniju osuđivanost, odnos koji je ispoljio prema društvenim i moralnim normama pre izvršenja krivičnih dela, posebno uzevši u obzir da se radi o osudama za izvršenje težih krivičnih dela sa elementima nasilja, uz činjenicu da je dela za koje se tereti izvršio samo nekoliko meseci nakon poslednje izdržane kazne zatvora, iskazanu bezosećajnost i upornost prilikom izvršenja dela nad pokojnim oštećenim, koji je bio mlad čovek, čijoj porodici je time naneta ogromna i trajna psihička bol.

Cigler je za krivično delo teško ubistvo u saozvršilaštvu dobio 14 godina zatvora, a za nedozvoljeno držanje pištolja dve godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 15 godina zatvora.

Prvu prvostepenu presudu po žalbi Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ukinuo je Apelacioni sud i naložio da mu se suđenje ponovi, jer je tom presudom Cigler bio osuđen na četiri godine zatvora za krivično delo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog dela, što je znatno lakše krivično delo od onog za koje ga tereti tužilaštvo i za koje je sada osuđen.

Cigleru je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda, dok je istom odlukom tog suda Čaba Deru potvrđena presuda izrečena u odsustvu kojom je osuđen na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva Markovića na „podmukao način“.

Čaba Der je u Mađarskoj osuđen na doživotni zatvor zbog dva ubistva, a nakon ubistva Markovića bio je u višemesečnom bekstvu nakon čega je uhapšen u Pragu odakle je izručen Mađarskoj.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića.

Osuđen je jer je vozio automobil „punto“ kojim je dovezao Dera do mesta zločina, gde je Der upucao Markovića, a zatim su zajedno pobegli sa lica mesta.

Cigler je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter