Izvor: HAPPYBSC
09.05.2024 u 15:53
0

PRIVATNI DETEKTIVI MORAJU DA POŠTUJU ZAKON: Kako izgleda posao privatnih detektiva u Srbiji

Mnogi stanovnici naše zemlje i dalje ne znaju da u Srbiji postoje detektivske agencije u kojima rade privatni detektivi koji se često bave stvarima o kojima ne mogu da pričaju nikome jer je garancija diskrecija najvažniji etički princip u detektivskom poslu.

Iako Zakon o privatnim detektivima dozvoljava da se ovim poslom u Srbiji bave i osobe ženskog pola njih je na terenu veoma malo i pretežno ga obavljaju muškarci.

Uglješa Grgur iz novosadske agencije „Gvozden – Eliot Nes“, ponosno ističe da je prva osoba u Srbiji koja je dobila licencu za privatnog detektiva. Ovim poslom se bavi decenijama i trenutno je jedini detektiv u Novom Sadu. On kaže da je neophodno proći određene zakonske procedure da bi se uopšte moglo aplicirati za licencu privatnog detektiva. Što se tiče procedure za apliciranje za licencu za privatnog detektiva, da bi lice apliciralo za licencu za privatnog detektiva za fizičko lice, mora da ispunjava  uslove

  • To je bukvalno jedna institucija postoji zakon o detektivskoj delatnosti koji sadrži šta sve mora dase ispuni i da binjegova kancelarija mogla da obavlja tu delatnost.
Zakon je sve to pravno regulisao dok je takođe štitio prava građana koji su u ovoj situaciji klijenti, odnosno, korisnici usluga, tako što je zakonom obezbeđeno da se detektivskom delatnošću bave stručna lica koja će pružati profesionalne usluge građanima, a takođe će oni koji ne posluju u skladu sa zakonom biti kažnjeni novčano, suspenzijom ili oduzimanjem licence.  Što se tiče procedure za apliciranje za licencu za privatnog detektiva, da bi lice apliciralo za licencu za privatnog detektiva za fizičko lice, mora da ispunjava sledeće uslove: da je državljanin Republike Srbije, da prođe bezbednosnu proveru MUP-a Srbije, da poseduje visoko obrazovanje u visini od četiri godine obrazovanja u visokoškolskoj ustanovi ili da poseduje 240 espb bodova. Mora i da prođe teorijsku obuku u trajanju od dve nedelje predavanja od osam sati dnevno, što je obuka koju organizuje i sprovodi MUP i koja se sastoji iz više oblasti kao što su krivično pravo, kriminalistika, etika, itd.  Nakon što osoba završi teorijsku obuku, potrebno je da se prijavi za polaganje stručnog ispita pred komisijom MUP-a. Ukoliko položi ispit pred komisijom, može da podnese zahtev za dobijanje licence za privatnog detektiva za fizičko lice.  Nakon toga, dobija dokument na kome piše licenca za privatnog detektiva i taj dokument veži pet godina, nakon čega mora da se obnavlja. Lice mora nakon toga podneti i zahtev za legitimaciju privatnog detektiva. Privatni detektiv mora zatim da uradi pripravnički staž kod pravnog lica koje poseduje licencu za obavljanje detektivske delatnosti za pravno lice. Nakon toga se može reći da je to lice privatni detektiv u očima zakona, dakle legitiman privatni detektiv, i ima zakonsko pravo da se bavi svim poslovima iz oblasti detektivske delatnosti. Samo je jedan izuzetak, a to je da ne može u praksi da obavlja poligrafsko testiranje, jer tu uslugu iz domena detektivske delatnosti mora da pruža lice koje je licencirani poligrafski ispitivač.
  • Pred komisijom se polaže sedam ispita, a ukoliko, primera radi položite šest i sedmi ne prođete, naredno polaganje morate sve od početka. Dakle, ne priznaje vam se ono što ste položili prethodni put. Uz to, potrebno je da privatni detektivi imaju poslovni prostor, odnosno kancelariju za koju takođe moraju da dobiju licencu.

Nikola Novak dodaje da kada su na terenu najmanje je dvoje ljdi, a Nikola je takoše i licencirani poligrafista.

  • Pored igračaka koje mogu da se naruče na interentu. I civil ne može da ih kupe, i to samo mogu kupiti lica koja poseduju licencu, koja se zovu sredstva za law enforsment službenike. Mnogi koriste i igračke koje mogu biti korisne, ali takođe vi na javnoj površini možete snimiti šta hoćete. Moja agencija ima samo mali broj slučajeva koje može da nadgleda. Za poligraf je meni trebala dozvola iz FBI i američke službe, koja može u svakom trenutku da me proveri. Postojale su situacije da se naruči softicirana oprema za naprimer Belgiju a završi u KIni. I ja nikada ne mogu to prodati. Oni mogu da me okrenu i provere i ja ako bih želo da otuđim i morao bih da obavestim FBI. Poligrafa u Srbiji nema mnogo ali psotoje agencije koje se time bave. 

Iako poligraf nije priznat na sudu a parvi operatvci uglavnog ga ne prihavtaju. Iskusni kriminalci piju tablete za umirenje.

Ono što je u detektivskom poslu najvažnije, a to potvrđuje i  Nikola Novak iz detektivske agencije „Anonimus“ su poverenje i diskrecija. Važno je napomenuti, a predviđeno je Zakonom i odnosi se na to da u slučaju uočavanja krivičnog dela privatni detektivi moraju da obaveste policiju.

Radno vreme je, kako nam kaže, najmanje pet sati dnevno, klijenata ima dovoljno, a neki od njih su stalni. Kako je zakon o privatnim detektivima donesen tek pre nekoliko godina, niko se u Srbiji ne može pohvaliti time da je u ovom poslu dočekao penziju, ali ima onih koji su blizu da to učine.

Ne postoji nikakvo starosno ograničenje za obavljanje ovog posla. Naravno, važno je da onaj ko se njime bavi ima završen fakultet, što znači da ima više od 20-21 godine, a gornja granica ne postoji.

Važno je samo da osoba ima iskustvo, da je sposobna da reaguje u novonastalim situacijama – otkriva nam Novak.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter