Izvor:
28.10.2016 u 21:09
0

Slučaj koji i dalje potresa Srbiju: Nastavljeno suđenje svedočenjem Karleuše!

Svedočeći na suđenju optuženim bivšim pripadnicima Državne Bezbednosti, Karleuša je precizirao da su tajno praćenje i prekid praćenja na dan ubistva, kao i drugi operativni podaci, ukazivali da je "služba involvirana".

On je naveo da su postojale indicije da su ubistvo počinili, sada optuženi Ratko Romić i Miroslav Kurak, ali da u tom trenutku policija nije imala dovoljno dokaza za podnošenje krivične prijave.

Objasnio je da su njih dvojicu, sada optuženih, povezali sa ubistvom Ćhruvije tako što su utvrdili da je Romić neposredno pred ubistvo preuzeo beli "golf" iz DB-a, kao i da je Kurak bio na mestu ubistva, a da je jedan od neposrednih tajnih agenata koji su pratili Churuviju rekao da je na licu mesta video beli golf.

On je sudu rekao da su se mnogi trudili da radnu grupu za istragu navedu na pogrešne dokaze, pa su tako pokušali da im podmetnu kao izvršioca Luku Pejovića koji je ubijen neposredno nakon objavljivanja dosijea o Churuviji 2000. godine.

Takođe je naveo da im je skretana pažnja i na Zorana Ristovića, malog Priku, koji je ubijen 2001. godine.

Pre Karleuše svedočio je Slaviša Arsić, tadašnji pripadnik obezbeđenja visokog funkcionera DB-a Branka Crnog.

"Blic" je preneo da je Arsić sudu ispričao, da ga je inspektor Dragan Kecman ispitivao o ubistvu Churuvije i rekao mu da znaju da su to uradili Romić i Kurak po naređenju Crnog, te da on (Arsić) može da se izvuče ako sve prizna.

Za ubistvo Churuvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Milan Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Radonjić i Romić se nalaze u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo.

Prema optužnici, Churuviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Churuvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter