Izvor:
27.06.2017 u 01:14
0

Srpski zatvori krov za 10.517 osuđenika!

Stanje sa smeštajnim kapacitetima u srpskim zatvorima bolje je nego u nekim zemljama okruženja ili zemljama EU, navodi se u poslednjem izveštaju Saveta Evrope.

Srbiji ima 29 zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, među kojima su i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu i Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu. U njima boravi 10.517 zatvorenika, od kojih je 405 žena. Najstariji osuđenik ima 90 godina, dok u ženskom zatvoru "najstarija stanarka" je baka koja ima 83 godine. Najmlađi osuđenik ima samo 14 godina i osam meseci.

Iako se u javnosti naveliko govori o tome da su srpski zatvori prenatrpani, da čak pojedini zatvorenici "spavaju po hodnicima", nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija uveravaju:

– Srbija je načinila ogroman pomak u rešavanju pitanja smeštajnih kapaciteta u poslednjih nekoliko godina, pa je tako 2011. naseljenost bila 157,6 osoba na sto raspoloživih mesta. Danas je taj broj 106,4 osobe na sto mesta.

Ove godine, kako najavljuju iz Ministarstva pravde, kreće se sa izgradnjom novih šest zatvorskih paviljona, a u planu je i rekonstrukcija velikog broja postojećih, čime će kapaciteti ovih ustanova biti povećani za oko 2.000 novih mesta.

Predviđena je izgradnja šest novih i rekonstrukcija nekoliko starih paviljona. Sa gradnjom se već krenulo, a posao, čija se vrednost procenjuje na oko 250 miliona dinara, trebalo bi da bude završen do kraja 2020. godine.

– U toku je izgradnja novog KPZ u Pančevu, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine i imaće kapacitet za smeštaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika – navode u Ministarstvu pravde. – Ovog leta počinju radovi na izgradnji novog smeštajnog objekta, u kojem će biti poluotvoreno, otvoreno i prekršajno odeljenje u KPZ za žene u Požarevcu. Imaće kapacitet za 160 osuđenica, a nakon toga biće rekonstruisana i zgrada u kojoj je zatvoreno odeljenje smeštajnog kapaciteta za 162 žene.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje paviljona za 200 osuđenika u Okružnom zatvoru u Leskovcu, kao i paviljona u KPZ u Sremskoj Mitrovici, čiji će smeštajni kapacitet biti 320 osoba. Naredne godine počeće izgradnja novog KPZ u Kragujevcu za 400 osuđenika.

– Kad je reč o KPZ u Požarevcu, takozvanoj "Zabeli", ove godine počeće izgradnja jednog paviljona u zatvorenom delu ove ustanove sa kapacitetom za 216 osuđenika – kažu u Ministarstvu. – Sledeće godine krenuće se sa izgradnjom još dva paviljona, koji će moći da primi ukupno 232 osobe.

PO podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u srpskim zatvorima najviše je osuđenika sa završenom osnovnom školom – 27 odsto. Sa trećim stepenom ima ih 26 odsto, a srednju školu završilo je 21 odsto osuđenika. Sa visokim obrazovanjem ih je vrlo malo. Nadležni, međutim, sve čine kako bi se osuđenici, koji to žele, više obrazovali i po izlasku iz zatvora osposobili za neki posao.

Novosti
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter