Izvor: Happy BSC
02.11.2021 u 21:10
0

VUČINIĆ ZA „AKTUELNOSTI“: Legija štrajkuje glađu jer su mu ugrožena ljudska prava!

Zašto Milorad Ulemek Legija štrajkuje glađu nakon 18 godina provedenih u zatvoru bila je tema večerašnje emisije „Aktuelnosti“ na Happy TV.

Gosti su bili Vladimir Vučinić-bivši sudija i advokat i Zora Dobričanin-advokat. 

PROČITAJTE JOŠ: HAOS U NOVOM SADU! Desetorica tukla mladića ispred kafane, ulica blokirana (VIDEO)

Vladimir Vučinić je rekao: 

– Zašto Ulemek štrajkuje glađu, to jedino znaju oni koji su sa njim u neposrednom komntaktu.  On smatra da su mu ugrožena neka ljudska prava prava i prekinuo je komunikaciju sa svojom porodicom i najbližima.  da podsetimo, Ulemek je osuđen na 40 godina zatvora. Dakle, ti uslovi tamo kakvi su, odnosi se i na komuniciranje sa drugim licima.  Sve je tamo pod specifičnim  režimom. To je jedan od najobezbeđenijih zatvora u ovom delu Evrope pa i šire. Javnost je imala priliku i da vidi kako izgleda njegova ćelija. 

-Ja sam bio sudija u njegovom procesu. Objavljena je moja knjiga u kojoj sam izneo detalje sa suđenja. On je bio prvo optuženi zajedno sa Zvezdanom Jovanovićem i Maričićem, poznatijim kao Gumar. Iz zatvora u Požarevcu su sprovedeni na suđenje. U sudnici  sam ga prozvao po imenu, nije se odazivao. Najlakše mi je tada bilo da izreknem meru da ga udaljim iz sudnice zbog nepoštovanja suda, ali nisam to želeo. Pošto nije ustao, ja sam mu se najnormalnije obratio. Rekao sam mu da sam primetio da nije ustao kada sam ga prozvao imenom i pitao sam ga da li ima neki zdravstveni problem. On je rekao da nema već da ne poštuje sistem koji je njega osudio tri puta po 40 godina, a da mene lično poštuje. Tada mi je rekao da mu smeta staklo. Reč je o  neprobojnom staklu koje je barijera u komunikaciji sa svima ostalima izvan zatvora. On nije imao neposrednog kontakta sa ljudima osim sa zatvorskim osobljem. Smatrao sam da mu je tu povređeno pravo na njegovu odbranu i inicirao sam promenu pravilnika o izdržavanju kazne zatvora i tadašnji ministar pravde, Nikola Selaković, je to usvojio. Na sledećem suđenju je Ulemek stajao vojnički čim sam pročitao njegovo ime. 

PROČITAJTE JOŠ: HOROR U SOMBORU: Ubio se skokom sa trećeg sprata tržnog centra

-Širi društveni sistem podrazumeva i pravosudni sistem koji ga je osudio. On ima pravo da bude nezadovoljan. On je ipak tamo 18 godina. Postoji mogućnost da izađe jednog dana i on bi trebalo da bude resociolizovan. Njemu se ne smeju uskraćivati prava.  

-Kada je u pitanju štrajk glađu, to nije ništa novo. On ne sme da bude prisilno hranjen. Motivi su razni, najčešće nisu zdravstvene prirode. Zavodski lekar ako proceni da mu je ugrožen život, tad može da odreaguje protiv njegove volje.  

Zora Dobričanin: 

-Ulemek ništa nije znao ni o ubistvu Slavka Ćuruvije. Nikada nije dao izjavu da su u ubistvo Zorana Đinđića umešani  Radomir Marković,  Radonjić, Kuraka i Romića. 

PROČITAJTE JOŠ:DROGIRANI VOZILI BEOGRADOM! Za volan pod dejstvom spida i kanabisa

-Kada je reč o njegovom štrajku glađu ne podržavam nikakve nasilne metode pritvorenog lica, ali je to nekada jedini način da se skrene pažnja na nezakonito postupanje. On je 18 godina zatvoren u KPZ Zabeli i izdržava kaznu po posebnim pravilima. 

-Osnovni način po kojem funkcionišu svi zatvori u svetu jeste „štap i šargarepa“.  Zatvorenici mogu da budu zatvarani bez ikakvog kontakta sa svetom, ali onda ti ljudi neće izaći bolji, već će izaći kao monstrumi. Ne opravdam to, ali razumem što je stupio u štrajk. Svako ima pravo na adekvatni pravni lek, niko nema pravo da ignoriše to što on piše. Ova kazna zatvora može da se pretvori u nehumaniju kaznu nego što je to smrtna kazna.  realno. Nekada je bolji užasan kraj, nego užas bez kraja. 

– Legija nema humane uslove u zatvoru. On je u potpunoj izolaciji. On ne pravi nikakve probleme i 18 godina nema disciplinske kazne.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter