Izvor: HappyBSC
20.07.2020 u 11:27
0

KINEZI NA ČETIRI TOČKA Ovim modelima su pretekli Amerikance i osvojili svet (VIDEO)

Postoji mogućnost da električni automobili proizvedeni u Kini dominiraju svetom. Američki poslovni magazin „Forbs“ smatra da je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

Kina je u koraku sa zapadnim svetom kada je u pitanju proizvodnja ove vrste vozila, pa čak i u nekim segmentima ga je premašila, piše „Forbs“. U najmnogoljudnijoj zemlji sveta 2019. je bilo 2,58 miliona električnih automobila, u Evropi 970.000 i Sjedinjenim Američkim Državama 880.000, podaci su Međunarodne agencije za energiju.

Osim toga, u Kini postoji najveći broj punionica za baterije vozila u odnosu na ostatak planete. Taj broj se povećava i čini 82 posto od ukupnog povećanja broja punionica u svetu.

U ovoj državi proizvode se električni automobili vrhunskog kvaliteta i postali su vrlo konkurentni na tržištu. Kao primer za to može se navesti Xpeng P7, koji je sličan Teslinom modelu 3. Od nula do stotinu kilometara na sat P7 ubrava za samo 4,7 sekundi i ima vrlo atraktivan dizajn. Njegova cena je 36.000 dolara.

Ovo nije jedini kineski električni automobil koji je konkurentan onima iz ostatka sveta. Tu su i drugi modeli koji su konkurencija u drugim automobilskim segmentima.

Niža cena, sve bolji kvalitet i atraktivniji dizajn nisu jedine prednosti kineskih automobila. Postoje i drugi faktori koji ih čine sve konkurentnijim. Jedan od njih je taj da je Kina najveći proizvođač litijuma u svetu – resursa potrebnog za proizvodnju baterija. Sjedinjene Američke Države proizvode samo dva posto litijuma u odnosu na ostatak sveta.

Forbs procenjuje da će sadašnja politika zapadnih zemalja onemogućavati dominaciju kineskih električnih vozila i u ovom delu planete. Ali, pitanje je kada će se to promeniti odnosno koliko su održive protekcionističke politike.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter