Izvor: BSC HAPPY
22.10.2023 u 10:02
0

U SVEMIRU I PORUKA NA SRPSKOM: Poslušajte kako glasi pozdrav vanzemaljcima upućen iz Jugoslavije koji nosi Vojadžer (VIDEO)

Letelica Vojadžer 2 lansirana je 20. avgusta 1977. godine sa ciljem da proučava najudaljenije planete Sunčevog sistema i međuzvezdani prostor. Njen blizanac Vojadžer 1 poleteo je 16 dana kasnije. Obe su ispitale najudaljenije planete Sunčevog sistema, a onda su ušle u međuzvezdani prostor – Vojadžer 1 2012, a Vojadžer 2 2018. Prva je do sada prešla oko 24 milijarde kilometara, a druga 20 milijardi.

Ova letelica, kao i njen „blizanac“, nose kroz svemir takozvanu zlatnu ploču. Na njoj su snimci sa Zemlje, od zvukova životinja i muzike iz različitih epoha do poruka za vanzemaljce na 59 jezika. Jedan od tih jezika je i srpski, a poruka koju je izgovorio Milan Smiljanić glasi: „Želimo vam sve najlepše sa naše planete“. Poruka se može čuti na videu (3:14).

NASA je u julu izgubila kontakt sa letelicom Vojadžer 2 jer su se antene pomerile za dva stepena i nisu više bile okrenute ka Zemlji. Nakon nekih popravki i pomoću takozvanog „međuzvezdanog urlika“, kontrola nad letelicom je ponovo uspostavljena.

Inženjeri američke agencije NASA zaduženi za misiju Vojadžer rade na tome da obe letelice lansirane 1977. nastave da istražuju međuzvezdani prostor još mnogo godina, navela je NASA na svom sajtu.

Jedan od zadataka je da reše problem goriva koje se skuplja u uskim cevima nekih od potisnika svemirske letelice, na čemu naučnici trenutno rade.

Detektovani radiotalasi iz daleke galaksije: Trebalo im je osam milijardi godina da stignu do nas

– Nakon ovoliko godina misije, inženjerski im ima mnogo izazova o kojima nema napisanih udžbenika i uputstava. Ali uvek nastavljaju da smišljaju kreativna rešenja – rekla je Linda Spilker, projektni naučnik u Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) u Kaliforniji.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter