Izvor: Kurir.rs
16.11.2023 u 19:14
0

EVROPI PRETI ERUPCIJA SUPERVULKANA? ‘Megaslojevi’ otkriveni na dnu mora ukazuju na katastrofalne događaje

Četiri ogromna ležišta iz erupcija supervulkana u poslednjih 40.000 godina otkrivena su na dnu Sredozemnog mora.

Vreme nam je isteklo, slede vekovi erupcija! Naučnici u panici zbog vulkana na Islandu

Na dnu Sredozemnog mora kriju se ogromni „megaslojevi“ iz drevnih erupcija supervulkana, otkrili su istraživači. Njihovo otkriće ukazuje na ciklus katastrofalnih događaja koji, izgleda, pogađaju region svakih 10.000 do 15.000 godina.

Megaslojevi su ogromne podmorske naslage koje se formiraju u morskim basenima kao rezultat katastrofalnih događaja poput vulkanskih erupcija.

Istraživači su pronašli ležišta dok su istraživali naslage na dnu Tirenskog mora, blizu obale Italije, blizu velikog podvodnog vulkana. Prethodno istraživanje geohazarda u tom području pomoću jezgara sedimenta i slikanja pokazalo je da je nešto skriveno ispod okeana, ali rezolucija nije bila dovoljno visoka da se vide mega kreveti, rekao je glavni autor studije Derek Sojer, vanredni profesor nauka o Zemlji na Državnom univerzitetu Ohajo. Live Science.

U novoj studiji objavljenoj 10. avgusta u časopisu Geologi, Sojer i kolege su se vratili na lokaciju kako bi napravili slike slojeva sedimenta u višoj rezoluciji i otkrili niz od četiri megasloja, svaki između 33 i 82 stope (10 do 25 stopa). metara) debljine, a svaka je odvojena različitim slojevima sedimenata. Jezgra izbušena sa lokacije pokazala su da su megaslojevi napravljeni od vulkanskog materijala.

Najstariji sloj bio je star oko 40.000 godina, sledeći najstariji 32.000 godina, treći 18.000 godina, dok je najmlađi nastao pre oko 8.000 godina.

Tim je zatim pogledao poznatu vulkansku aktivnost u regionu kako bi utvrdio izvor megasloja. Regija u kojoj su se formirala korita je izuzetno vulkanski aktivna i uključuje supervulkan Campi Flegrei, koji je nedavno tutnjao.

Najstariji megabed formiran je nakon ogromne erupcije iz Campi Flegreia pre 39.000 godina — jedne od najvećih poznatih erupcija na Zemlji. Ista erupcija je možda stvorila i drugi sloj, jer je sloj između njih samo 3,2 stope (1 m) – što ukazuje na relativno kratak interval između dva događaja.

Naučnici smatraju da je 18.000 godina star megabed formiran nakon supererupcije napuljskog žutog tufa Campi Flegrei pre oko 15.000 godina, dok je najmlađi megabed taložen drugom, manje energičnom erupcijom u Campi Flegrei.

Erupcije su se dešavale otprilike svakih 10.000 do 15.000 godina. Međutim, oni preciziraju datume erupcije kako bi dobili precizniju sliku ciklusa i potencijalnog rizika za budućnost. „Nije toliko ograničen kao što bismo želeli da bude“, rekao je Sojer.

Nalazi će, rekao je Sojer, pomoći istraživačima da shvate rizik koji predstavljaju vulkani u regionu. „Čitavo to polje je još uvek aktivno, još uvek postoji velika zabrinutost oko budućnosti toga, tako da je sigurno potencijalno moguće da se to ponovi“, rekao je on.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter