Izvor: Happy BSC Portal
27.10.2023 u 15:54
0

GUŽVA NA RASKRSNICI: Semafori sa 16 ekrana razbesneli vozače i napravili pravu pometnju (VIDEO)

U najvećem katalonskom gradu semafori za bicikliste stvaraju ozbiljne probleme u saobraćaju, što i ne čudi kada vidite kako jedan od njih izgleda.

Takozvani „tetris semafor“ u Barseloni ima čak 16 ekrana i prvobitno je dizajniran da olakša kretanje na dva točka za sve veći broj ljudi koji se odluče da biciklom idu na posao, u školu ili u prodavnicu. Međutim, umesto očekivane poboljšane efikasnosti saobraćaja, dizajn semafora je doveo do potpuno suprotnih rezultata.

Brojni ekrani pokazuju kada biciklisti mogu skrenuti levo, pravo ili desno. U teoriji radi odlično, ali u praksi previše različitih svetala i strelica potpuno zbunjuje bicikliste, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju. I pored brojnih žalbi, gradske vlasti ne vide problem u novim semaforima i poručuju biciklistima da se naviknu na nova pravila saobraćaja.

Ubrzo nakon postavljanja, semafor je izazvao velike reakcije na društvenim mrežama, gde su ga korisnici uporedili sa „partijom šaha” i „tetrisom”. Mnogi su se šalili na račun njegove složenosti, ali su se brzo počele pojavljivati prave pritužbe.

Biciklisti su se osećali izgubljeno ispred ovog lavirinta svetala i znakova, a vozači drugih vozila često su bili zbunjeni kako da tumače semafore. Situacija je postajala sve problematičnija, kritike su se samo gomilale, a gradske vlasti nisu pokazivale volju za promenama.

DA LI STE PRIMETILI RAZLIKU: Zašto avioni brže stižu na istok?

Barselona ima veliku mrežu biciklističkih staza koja se proteže na skoro 250 kilometara. Obuhvata širok spektar staza, uključujući dobro obeležene staze duž bulevara, staze prilagođene za brdski biciklizam i odlične veze sa okolnim mestima. Stoga i ne čudi što se „la bicicleta” sve više afirmiše kao omiljeno prevozno sredstvo među stanovnicima glavnog grada Katalonije. Pandemija kovida 19 je čak dodatno podstakla ovaj trend, ohrabrujući lokalno stanovništvo da se vozi na dva točka.

Možda još nije u rangu sa Holandijom ili Danskom, gde izgleda da biciklisti imaju prioritet nad svima, ali u poređenju sa drugim gradovima južne Evrope, Barselona definitivno prednjači kao biciklistički raj!

Gradske vlasti očigledno ulažu napore da stvore okruženje koje podstiče korišćenje bicikala kao održivog načina prevoza. Sve ove inovacije u saobraćajnoj infrastrukturi i povećanje broja biciklističkih staza jasno ukazuju na ozbiljnost njihovog pristupa.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter