Izvor: BSC HAPPY
27.10.2023 u 13:03
0

DA LI STE PRIMETILI RAZLIKU: Zašto avioni brže stižu na istok?

Na dužinu leta utiču mnogi faktori, ali da, putovanje na istok će zaista trajati manje vremena nego putovanje u suprotnom smeru

Let, na primer, iz Evrope u Severnu Ameriku trajaće dobar sat duže od leta nazad u Evropu.

Rotacija Zemlje je kriva za duže ili kraće vreme leta na istoj ruti. Naime, u rotirajućem sistemu kakav je Zemljin, pri kretanju pod uglom u odnosu na osu rotacije, na sve čestice deluje Koriolisova sila.

Ova sila utiče na sva kretanja kako u atmosferi tako iu okeanima. Utiče na brzinu kretanja i na osu rotacije. Na severnoj hemisferi deluje desno, na južnoj hemisferi levo, na polovima je najveća, a na ekvatoru je jednaka nuli.

Ista sila pokreće vetrove na istok na severnoj hemisferi i na zapad na južnoj hemisferi. Naime, kada se telo rotira, delovi koji su bliže njegovoj osi kreću se sporije od onih koji su udaljeniji.

DRAMA IZNAD BARENCOVOG MORA: Ruski migovi presreli norveški izviđački avion
youtube/printscreen

Kako se udaljava od ekvatora, vazduh će se kretati brže od tla iznad njega, koje ima brzinu rotacije tla na ekvatoru, što rezultira vetrovima koji se uvek kreću od zapada ka istoku u srednjim geografskim širinama.

Zbog Koriolisove sile, solarnog grejanja i malo mehanike pritiska, stvaraju se mlazne struje koje se kreću od zapada ka istoku.

Mlazni tok je uski pojas jakih vetrova u graničnom regionu od gornje troposfere do stratosfere, može varirati u jačini, visini i pravcu i obično će biti najjači bliže polovima. Mlazni tok igra važnu ulogu u opštoj cirkulaciji atmosfere i izuzetno je važan u vazdušnoj plovidbi i bezbednosti letenja.

Mlazni tokovi, s obzirom na to da bukvalno mogu da guraju avion, imaju veliki uticaj na rute i red letenja. Ponekad će avion leteti dužom rutom kako bi uhvatio zadnji vetar ili izbegao let u težim i zahtevnijim okolnostima. Zato se letovi ka istoku obično planiraju u vreme kada će im biti najjači vetar u leđa. Osim vremena, na ovaj način se štedi i gorivo.

Mlazni tok utiče i na letove na kratkim razdaljinama, ali je uticaj toliko mali da ga nećete ni primetiti – pobediće ga uobičajena kašnjenja na aerodromima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter