Izvor: KURIR
30.09.2023 u 13:10
0

NAUČNICI OTKRILI NOVU ŽIVOTINJSKU VRSTU: Malo stvorenje nema noge, a ne može ni da čuje (FOTO)

Naučnici su tokom istraživanja divljih životinja planinskog područja Sera da Neve na jugu Afrike otkrili do sada nepoznato stvorenje.

Istraživači su ispod kamenja pronašli tri guštera bez nogu i shvatili da su upravo otkrili novu vrstu! Nazvali su je Acontias mukvando iliti kopljanik Sera da Neve.

Novotkrivena vrsta guštera ima cilindrično telo i dostiže veličinu od 17 centimetara. Ima pokretne kapke, ali nema otvore za uši. Izgleda kao da je na pola puta između crva i zmije. Telo ima ružičastu boju sa tamnijom braon trakom koja se proteže duž leđa. Ima i „ogrlicu“ krem boje blizu vrata.

Analiza DNK otkrila je da nova vrsta ima najmanje tri odsto genetskog odstupanja od drugih guštera bez udova.

HIT PRIZOR IZ BEOGRADA: Pas na motoru, nosi naočare i uživa u vožnji (VIDEO)

Marijana Markes, koja je učestvovala u istraživanju i izradi studije koja je nedavno objavljena, navodi da je vrsta dobila ime u čast lokalnog plemena Mukvando.

– To je znak zahvalnosti za gostoprimstvo i lokalnu razmenu znanja tokom našeg terenskog rada – objasnila je Markes na društvenim mrežama.

Kopljanik Sera da Neve pronađen je samo u toj izolovanoj oblasti blizu podnožja druge najviše planine u Angoli.

Sera da Neve je šumovita planinska oblast koja se nalazi na zapadnoj obali Angole. Region je još slabo poznat naučnicima, ali smatra se da je „nesumnjivo žarište“ biodiverziteta.

Naučnici koji rade u Peruu, podsetimo, nedavno su nazvali novu vrstu zmije po Harisonu Fordu (81) zbog podrške koju je glumac pružao radu na očuvanju prirode.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter