Izvor: Kurir.rs
18.09.2023 u 07:58
0

SVAKI PIPAK IMA SVOJ „MOZAK“: Ovo su 3 razloga zašto hobotnice iznenađuju naučnike

Duboko ispod površine, okean je prepun biljaka i životinja koje tek treba otkriti. Zanimljivo je da su vrste koje smo već pronašli pune tajni i nastavljaju da nas iznenađuju.

Uzmimo, na primer, hobotnice. Ovi glavonošci mekog tela sa osam krakova su neverovatno pametni, iznenađujuće su slični ljudima i postoje više od 500 miliona godina! Evo tri zapanjujuće činjenice o hobotnicama koje bi vas mogle naterati da dvaput razmislite o tome da ih ikada više jedete.

1. HOBOTNICE IMAJU VIŠE MOZGOVA

Hobotnice imaju neverovatnu inteligenciju. Oni mogu da prave alate, rešavaju lavirinte i da se penju iz kontejnera. Ali da li ste znali da svaki pipak ima svoj „mozak“?

Oko dve trećine od 500 miliona neurona hobotnice nalazi se u pipcima. Ovo omogućava svakom pipku da radi nezavisno i da dodiruje i isprobava.

STRAVIČNA PRETNJA IZ SVEMIRA: Naučnici otkrili tačan datum mogućeg udara, NASA naporno radi na reše

2. Hobotnice su podmukle šaljivdžije

Hobotnice su takođe impresivno pametne. Novozelandska hobotnica po imenu Inki pobegla je iz svog akvarijuma niz odvodnu cev koja je vodila do okeana. Još jedna hobotnica u akvarijumu pristaništa Santa Monike razbila je vodovod u svom rezervoaru, značajno oštetivši ekološki osetljiv pod akvarijuma!

Ali hobotnice nisu poznate samo po svojim sjajnim bekstvima. Oni takođe mogu prepoznati pojedince izvan svoje vrste. Činilo se da Oto, hobotnica u Nemačkoj, namerno šali sa zaposlenima u akvarijumu. Nakon što je saznao da ga prskanje vode po reflektoru gasi svetlo, Oto je počeo da gasi svetla i ostavlja osoblje u mraku, što je izgledalo kao čista zabava.

Još jedna hobotnica na Univerzitetu Otago na Novom Zelandu očigledno nije volela člana osoblja i prskala bi je kad god bi prošla pored njegovog rezervoara.

U divljini, hobotnice koriste svoju pamet da uhvate plen. Hobotnica će se prišunjati škampima, tapkati ih jednim pipkom, a zatim drugim zgrabiti.

3. HOBOTNICE IMAJU KOMPLIKOVANE DRUŠTVENE ŽIVOTE

Nekada se za hobotnice smatralo da su usamljena stvorenja. Međutim, „Octopolis“, prvi poznati grad hobotnica, otkriven je 2009. godine i od tada je redefinisao način na koji naučnici razmišljaju o društvenom ponašanju hobotnica. To nije sve, 2017. je pronađen još jedan grad hobotnice!

Otkriće drugog grada hobotnice 2017. – nazvanog „Octlantis“ – dodatno je učvrstilo mišljenje o složenom društvenom ponašanju ovih životinja, prenosi ripleys.com.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter