Izvor: Kurir
05.05.2024 u 18:07
0

ZABELEŽENA KULTNA SCENA: Beogradsko Jedinstvo i splitski Hajduk na pravoslavni Vaskrs 1938. godine

Beogradsko Jedinstvo i splitski Hajduk igrali su na pravoslavni Vaskrs 1938. godine, a uoči utakmice je viđena i zabeležena sjajna situacija.

Kapiteni dva kluba, dve legende fudbala, Branislav Bane Sekulić i Jozo Matošić odlučili su da pred strane izaberu na tradicionalan način.

Pošto je utakmica igrana na pravoslavni Vaskrs 24. aprila 1938, dva kapitena beogradskog i splitskog kluba, tucanjem jajima rešili su koji će od njih da izabere stranu za svoj tim. Sve uz odobravanje i smešak glavnog sudije Zagrepčanina Dragutina Bažanta, te igrača Jedinstva Aleksandra Aranđelovića.

Bilo je to jedno normalno vreme u Kraljevini Jugoslaviji, vreme tolerancije. List „Politika“ je o celom događaju posvedočila fotografijom, a list „Vreme“ opisom:

„Kad je sudija g. Bažant izišao na sredinu igrališta i dunuo nekoliko puta u pištaljku pozivajući kapitene da biraju strane, došli su Jozo Matošić i Bane Sekulić. Svaki od njih držao je u ruci po jedno uskršnje jaje. Bane je imao crveno, a Joza šareno.“

Kad je sudija iz Zagreba pitao: „Krunu ili glavu?“, odgovorio mu je Jozo Matošić, golman i kapiten splitskog Hajduka:

„Mi ćemo, po srpskom običaju, tucajući jaja rešiti izbor strana, pošto je danas pravoslavni Uskrs, a mi smo gosti.“

Izveštač Borivoje Kesić, inače fudbaler beogradske Jugoslavije, kaže da sudija nije imao ništa protiv:

„Ali se desilo čudo. Jozo je razbio vrh crvenog jajeta, a Bane „šotku“ šarenog. Prema tome tucanje se svršilo nerešenim rezultatom. Zato je sudija bio prinuđen da „vrti“ dinar. Jozo je dobio pravo da bira stranu. I on je izabrao sunce iza leđa.

NBA ZAVIJENA U CRNO: Imao je samo 33 godine!

Jedinstvo je igralo bolje na početku utakmice i povelo je sa 2:0. Izveštač lista „Vreme“, koji je stajao pored Hajdukovog gola, tada je dobacio kapitenu Splićana da im je loše pošlo:

– Ne treba se plašiti. Prslo je i moje i Banetovo jaje. Biće nerešeno, gospe mi – odgovorio je Jozo Matošić.

I već u 20. minutu njegov brat Frane Matošić glavom je smanjio na 2:1, a četiri minuta pre kraja utakmice i doneo Splićanima bod.

Zanimljivo, utakmica je na kraju završena remijem, odnosno podelom bodova, 2:2, baš kao i okršaj u vaskršnjem tucanju jajima. U isto vreme, u Beogradu je odigran i veliki jugoslovenski derbi, između BSK i zagrebačkog Građanskog, u kojem su slavili gosti, rezultatom 2:0, jer su Bskovci igrali bez petorice standardnih prvotimaca.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter