Izvor: HappyBSC/Maja Šolević
28.08.2020 u 12:39
0

LEKCIJE ČUVENOG AUTOMOBILSKOG ASA: Ovo su problemi VOZAČA POČETNIKA, ali ne dramite lako se rešavaju!

Naš najbolji automobilista, sa više 20 godina neprekidnog takmičenja u svim disciplinama autosporta i preko 20 titula, Čedomir Brkić otkrio je za HAPPY BSC kako vozači početnici mogu da pomognu sebi.

– Početničke greške su najčešće – naveo je naš sagovornik.

On je istakao da vozači, pogotovo početnici moraju biti vrlo obazrivi na putevima, i da svoje želje i sposobnosti isprobaju na mestima predviđenim za to, pod dozvoljenim uslovima.

VOZAČI, OPREZ! Gužve i sve češći udesi na putevima

– Višak adrenalina nekada dovede vozače u situaciju da voze malo brže nego što je u tom momentu moguće na stazi. To se dešava kada staza nije suva i tada se najpre vidi neiskustvo. Broj krugova i trka sve to reguliše. Takmičari vremenom postaju sve bolji i iskusniji – rekao je Brkić.

Brkić je zbog toga pozvao sve vozače da dođu na što više trka, na što bezbednije staze, i da od sebe tako naprave najbolje automobiliste.

„Problem“ koje većina žena vozača ima jeste „zvocanje“ svojih muških vozača. One često dolaze u situaciju da budu potcenjene, pa samimim tim, mnoge od njih prestanu da voze zbog lošeg iskustva i prigovaranja.

– Žene su ravnopravne učesnice, mislim da su pažljive, većina žena su pažljivi vozači. Ima i muškaraca i žena koji su na početku vozačke karijere bili pomalo uplašeni, nespretni… Njih treba podržati i pomoći. Ja se trudim da propustim svakoga, i mladog vozača, pogotovo kada ima oznaku „P“, da li je žensko ili muško… Nebitno. Ali, prema ženama mora da postoji neki vozački bonton, treba da imaju prednost, makar po liniji nežnijeg pola.

O prevazilaženju početničkog straha, Brkić je rekao da čovek treba da se „restartuje“:

PROČITAJTE JOŠ…

NESTOROVIĆ POBEGAO IZ BEOGRADA! Pogledajte gde je HAPPY BSC ulovio kontroverznog pulmologa (FOTO)

Video PRETUČENU ženu, pa NASMRT IZBO LJUBAVNIKA?! Poznanici OTKRILI nove detalje UŽASA kod Knića

DANAS JE VELIKA GOSPOJINA: Na praznik majki i žena jedna stvar se NIKAKO NE RADI

OVO NIKADA NEĆU ZABORAVITI: Jovanu Jeremić dočekalo iznenađenje u studiju Happy TV (FOTO)

– Treba da se smiri i polako ponovo da prebaci u prvu brzinu. Brzine su u „H“, i lagano krene, sa što manje opterećenja. To je jedini lek, i način da se strah spreči ili smanji.

Početnici se najviše suočavaju sa problemom „vage“, gužve na semaforu, nepropuštanja u prestrojavanju… U ovakvim situacijama, usled nervoze i stresa, vozač početnik često doživi stres i uhvati ga panika. Ona se pogoršava sa tim kada ostali učesnici u saobraćaju počnu da trube i negoduju ako se automobil ispred njih ugasio.

– Iskusni vozači žure, nestrpljenje, nervoza, sirena. To je ono što njih obično snađe, i to su oni prvi najteži dani, koji vozači početnici moraju sami nekako da prevaziđu i da se izbore sa tim. Neki put trebaju i da ignorišu, jer treba da se trude da voze onako kako su naučili u auto-školi, a da okolinu ignorišu koliko mogu, a oni drugi da postupaju po propisu.

Najlepša stvar u karijeri svakog automobiliste i ono što ga „gura“ napred i ispunjava, po mišljenju Brkića jeste sledeće:

– Svaki novi rekord, svaka nova pobeda, svaki novi lepši i bolji prolazak kroz krivinu jeste ta energija koja vas drži i održava u tome i tera da vozite još malo bolje i malo brže i malo kvalitetnije.

U predstojeću subotu i nedelju na Kosmaju, očekuje se preko 150 učesnika na tamičenju, u više klasa. Subota je rezervisana za Super Drajver KUP, gde mogu učestvovati i amateri. U nedelju se očekuje Brdska trka koja će se održati u Sopotu. Brkić je ove događaje najavio i pozvao sve zainteresovane da prisustvuju. Posetioci mogu očekivati neverovantan i pun program.

– Biće pun program. Imaćemo i revijalnu vožnju starovremenskih vozila.

Vremenska granica za učešće je od 17 do 77 godina. Svi koji imaju vozačku dozvolu, mogu da voze.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter