Izvor:
26.08.2023 u 09:58
0

Penzioner, a zarađuje više od Đokovića: Forbsova lista najplaćenijih tenisera

Od 2007. godine Rodžer Federer važi za najplaćenijeg tenisera na svetu. I ta se „vladavina“ nije poljuljala ni njegovim odlaskom u penziju prošle godine, piše Forbs.

Ali dok 42-godišnji švajcarski as još uvek zarađuje oko 95 miliona dolara godišnje, ova svota sada uglavnom potiče od reklama i ulaganja, ne od same igre.

Novak Đoković je tako postao novi šampion Forbsove godišnje liste zarada u tenisu.

Prema procenama Forbsa, srpski teniser zaradio je 38,4 miliona dolara (bez poreza i naknada agentima) u poslednjih 12 meseci.

Nijedan drugi aktivni igrač ne može da parira svoti koju je Novak vredno zaradio na terenu (13,4 miliona dolara od novca od nagrade) ili van njega (procenjuje se da je još 25 miliona dolara zaradio od ugovora za promociju, naknada za pojavljivanje i prihoda od licenciranja i suvenira).

Ali Karlos Alkaraz, koji je pobedio Đokovića u epskom finalu Vimbldona u julu i osvojio svoju drugu grend slem titulu, ne zaostaje mnogo ni u ovom polju.

Ovaj 20-godišnji španski igrač zaradio je 31,4 miliona dolara u proteklih 12 meseci, uključujući 11,4 miliona dolara na terenu i procenjenih 20 miliona dolara van njega, te je tako zauzeo drugo mesto na Forbsovoj listi.

To je velika povišica u odnosu na prošlu godinu, kada je Alkaraz debitovao na 10. mestu, sa procenjenom ukupnom zaradom od 10,9 miliona dolara.

U ženskom tenisu, Iga Švjontek, koja je takođe osvojila dva grend slema u prošloj godini, napravila je sličan skok – sve do trećeg mesta ove godine, sa procenjenom zaradom od 22,4 miliona dolara.

Pridružuje joj se još troje kolega: Koko Gauf (br. 7, 15,2 miliona dolara), Kasper Rud (br. 8, 14,4 miliona dolara) i Džesika Pegula (br. 10, 10,9 miliona dolara).

Kao i Federer, 41-godišnja Serena Vilijams ne nalazi se na ovogodišnjoj rang listi, pošto se penzionisala prošle godine, a njena 43-godišnja sestra Venus Vilijams ispala je iz prvih deset, zajedno sa 33-godišnjim Keijem Nišikorijem.

Forbs takođe primećuje da je broj muškaraca i žena na listi 10 najplaćenijih prvi put izjednačen otkako su pre 16 godina počeli da prave ove liste.

To nije mali podvig, povlače. Žena je generalno manje i imaju manje unosnih marketinških mogućnosti, i mada muškarci i žene dobijaju jednake novčane nagrade na četiri grend slem turnira, još uvek postoje neke razlike u platama na manjim turnirima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter