Izvor: Blic.rs
21.08.2020 u 06:55
0

AGONIJA SE NASTAVLJA U BELORUSIJI: Pogledajte zašto protesti imaju EKONOMSKU pozadinu

Zaposleni u firmama pod državnom kontrolom u Belorusiji pridružili su se štrajkovima ove nedelje. Masovni protesti zbog neregularnih izbora, bez presedana ulaze u 13. dan, a svetski mediji navode da protesti zapravo imaju ekonomsku pozadinu – nezadovoljstvo životom u tom, kako nazivaju Belorusiju, poslednjem sovjetskom tigru.

Prosečna plata je 415 evra, i to nije jedina slabost.

Šta se dešava s ekonomijom

Nakon raspada bivšeg Sovjetskog Saveza 1991., umesto tržišnog kapitalizma Belorusija je uvela tržišni socijalizam, državno uređenje u kom vlada kontroliše kretanje cena i stepen inflacije i ima pravo da se meša u rad privatnih preduzeća, te je tržište liberalizovano tek 2008. sa ciljem intenzivnijeg privlačenja inostranih investicija.

Državni sektor ipak je još uvek zaslužan za skoro 50 odsto BDP. Državna preduzeća garantuju radna mesta i određenu sigurnost kad se radi o isplati plata, dok samo šest odsto građana u Belorusiji ima primanja niža od granice siromaštva, piše Dojče vele.

Beloruski BDP zasniva se 40 odsto iz industrijskog sektora, a 51 odsto iz uslužnih delatnosti. Belorusija je i članica Evroazijske ekonomske unije.

Nije nepoznato da Belorusija ekonomski najviše zavisi od susedne Rusije. Tako u tu zemlju izvozi skoro 40 odsto svojih proizvoda, a Rusija je i najveći poverilac jer ta država „kontroliše“ skoro 38 odsto državnog duga Belorusije.

SAZNAJTE JOŠ…

SKANDAL U POREČU! Osvanule nove poruke MRŽNJE prema Srbima, izgreban i automobil!

ŠOK IZ AMERIKE! Trampov savetnik UHAPŠEN zbog PREVARE teške MILIONE DOLARA!

SVASTIKA I ZET KRILI SVOJU LJUBAV: Juče je UBIO, a nakon toga i SEBI PRESUDIO! (FOTO)

Možda je Belorusija u svetu najpoznatija po proizvodnji traktora. Pored industrije poljoprivrednih i građevinskih mašina, razvijena je i hemijska, tekstilna i drvoprerađivačka industrija. Glavni poljoprivredni proizvodi su krompir, lan, konoplja, šećerna repa, zob, raž i pšenica, dok u stočarstvu dominira mlečno i mesno govedarstvo, svinjogojstvo i uzgoj pilića

Belorusija je poznata i kao zemlja sa veoma razvijenim sektorom informacionih tehnologija. Svetska banka istakla je da su firme iz sektora informacione i tehnološke industrije odnedavno u rastu BDP imale isti udeo kao i poljoprivreda, industrija i građevina – i to zajedno.

Plate i zaposlenost

U Belorusiji skoro da su svi zaposleni jer postoji samo jedan procenat nezaposlenih. Ekonomski bilans Belorusije u 2018. godini iznosio je oko 60 milijardi dolara, međutim, smatra se da njihovi podaci nisu uvek objektivni.

Prosečna zarada u Minsku je oko 1.020 beloruskih rubalja, otprilike oko 415 evra, što je znatno iznad proseka Belorusije. Zapravo, plate van Minska iznose oko 200 evra mesečno. Zahvaljujući razvoju IT sektora u glavnom gradu formira se srednji sloj stanovništva s boljim primanjima te otuda i nesrazmera u platama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter