Izvor: HappyBSC
11.08.2022 u 22:00
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Od avgusta se ulazi u novu fazu rata“, „Sukob će se nastaviti, samo će se forma menjati!“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: pukovnik Miroslav Španović, novinar Dragan Vujičić i bivši premijer Srbije Nikola Šainović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Miroslav Španović, pukovnik

O situaciji i dokle je ruska vojska stigla na frontu

– Očigledno je da je dalji cilj napredovanje Harkov – Zaporožje da bi se na kraju koliko ja cenim, stavilo na tu liniju Odese, reka Dnjepar – rekao je pukovnik u emisiji.

Sada se trenutno ukrajinska vojska nalazi u tzv. „trouglu smrti“ – dodao je pukovnik.

On ističe da se ukrajinska vojska nalazi u tzv. „trouglu smrti“ gde je sa negde oko 500 do 100km kvadratnih  okružena minskim poljem. Dodaje da je primorana da se povlači kroz to minsko polje koje je sama postavila, a to podrazumeva velike gubitke. Dodaje da se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji. 

– Ukrajinska vojska je 24. februara, kada je počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, bila najjača evropska vojska. Jedino nisu bili jači od Turske i možda malo od Poljske…Bili su toliko pripremljeni NATO ih je osam godina pripremao. Sada su toj vojsci nanenseni takvi gubici, sad je ta vojska na 25-30 odsto od onih koji su bili, sve ostalo je rezrerva, pohvatano po biokopima, ulici itd. i sada se ukrajinska vojska nalazi u veoma teškoj situaciji – doao je Španović.

Dragan Vujičić, novinar

– Rat traje i ovo je jedna faza, prema procenama koja će trajati još vrlo kratko. Rusi će uvesti nove jedinice, to je sigurno. Do kraja avgusta treba da ovladaju Donjeckom i celom oblašću da bi uveli veću vojsku, veću jednu novu jedinicu, većeg ranga tj. korpusa. Čeka se u od 14. do 21. avgusta kada je u Moskvi veliki susret. Tada će se u Moskvi susresti načelnici generalštaba 35 prijateljskih zemalja i najvećih armija sveta. Značajan je za rusku stranu, jer će se tu prvi put prezentovati podaci i o gubicima, i o ratnnim zarobljenicima, i o ratnim zločinima itd.. Planiran je i Sajam naoružanja i tu će se na neki način, prezentovati dalji ruski plan za dalje postupanje i zatio je ukrajinska strana nervozna i zato se dešavaju ovi ukrajinski udari po nuklearnoj elektrani, koje nismo očekivali, koji su zaista zastrašujuži za celu Evropu. Od avgusta će se ući u novu fazu rata – rekao je Vujičić.

– Što se tiče ukrajinske vojske, vidi se po njima da su demoralisani, izgubili su dosta ljudi itd. Nije u pitanju samo mobilizacija koja se vrši po Ukrajini, već i po dobrom delu Zapadne Evrope, Ukrajinci su ti koje „love“ po kafićima i šalju ih nazad u zemlju. To je jedan od razloga što ne možete da pročitate koliko ih ima van Ukrajine, koliko je u Ukrajini – dodao je Vujičić.

– Treba da se založimo za mir, da se taj rat ne širi. Ali, ne pitamo se mi. Da se pitamo ne bi došlo do rata. Nije smelo da dođe do rata – doao je on.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije

– Ovo je veliki rat. Gine se masovno. I ovaj rat će da traje, kako god da se ova operacija menja. Ovaj sukob između Zapada i Rusije je strategijski sukob…I posle ovih mesta, sela itd. taj će se sukob nastaviti, samo će forma da se menja – rekao je Šainović

– Ja mislim da će se ova akcija, ovako kako se odvija, nastaviti i meni se čini da ta linija Harkov- Odesa će očigledno biti neki zastoj na kome će biti neka prva šansa za ozbiljne razgovore. U međuvremenu, ovo što radi Zelenski, tj. oni koji njega guraju napred, to je stalno povećavanje zahteva. Kao da je on u dobitnoj poziciji, pa stalno povećava zahteve – dodao je Šainović.

– Volja je dva puta potrošena. Jednom, kada je Ukrajina narušila sporazum po kome je bila neutralna zemlja. To je sporazum iz 1994. godine. Drugi put kada je Ukajina prekršila Minski sporazum, kada je opet prihvatila će bit neutralna zemlja. Da je prihvatila da ostane vojno neutralna neutralna zemlja, ništa od ovoga ne bi bilo. 

Šainović dodaje da Ukrajina, ne samo da je prekrišila, nego je prihvatila da uđe u NATO. Dodaje i da kad jedna zemlja pristupi NATO paktu, ona ne ide nigde, već NATO dolazi kod nje. U ovom slučaju navodi, da bi NATO bio ispred Moskve za 10 minuta.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter