Izvor: HappyBSC
07.06.2022 u 21:41
0

„AKTUELNOSTI UŽIVO“ NA HAPPY TV: “ Poljska diktira tempo, ona je neka vrsta prenosioca poruka“, „Ono šo su uspevali preko ISIL-a i talibana, nisu uspeli na Kavkazu“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI UŽIVO“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima. 

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: istoričar Boško Bojović, general Mitar Kovač i Aleksandar Mitić – Institut za međunarodnu politiku i privredu.

Danas je 104. da rata u Ukrajini.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U emisiji „AKTUELNOSTI“ na kanalu TV HAPPY: „Na sve načine se presecaju koridori Moskve ka zemaljama koje nisu uvele sankcije, hegemon želi da svi budu kao jedan krupan monolit protiv Rusije“!

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Aleksandar Mitić, Institut za međunarodnu politiku i privredu

– Krenulo je po zlu godinama unazad, kada je nastao legitiman strah i legitimna zabrinutost Ruske Federacija za svoju bezbednost i legitiman strah od onoga što se često naziva „kancerom“ evropske bezbednosti, a to je NATO proširenje. Strah od toga da takvo jedno insistiranje na širenju tog kancera da može da dovede do jednog sukoba ovih razmera – istakao je Mitić.

– Pomeranja ruskih snaga su konstantna, pre svega u Lugansku i Donjecku. Sve priče o kontraofanzivama ukrajnske vojske ne vode nikuda, čak ni u Hersonskoj oblast, gde i neki ukrajinski vojnici imaju prednost, ne uspevaju to da materijalizuju – dodao je Mitić.

Ističe da se u nekim delovima vraća život u normalu, zato se i ide sporije. Izbegavaju se maksimalno civilne žrtve i tu tom kontekstu će najviše problema biti sa gradom Kramatorsk i pitanje je nedelja kada će Kramatorsk postati centar ruske ofanzive. Dodaje i da  upotreba živih štitiova sa ukrajinske strane može da proizvede mnoga stradanja.

O ulozi Poljske u sukobu

Mitić kaže da ne  bi ni došlo do sukoba da nisu toliko naoružavali Ukrajinu, pogotovo u regionu Donbasa, gde su se spremali  za „čišćenje“ Donbasa, i došlo bi do napada sa ukrajinske strane, a eventualno i do napada na Krim.

– Nastavlja se intenzivno i masovno naoružavanje Ukrajine, bez obzira na podatke koji ukazuju da Ukrajina nema dovoljno ljudstva koje može da koristi tako sofisticirano naoružanje. Činjenica je da to ne vodi deeskalaciji, rešavanju, pogotovo ne mirnom rešenju, ali ne verujem da će se odustati, pogotovo neće Poljska koja se pokazala da je zemlja koja se godinama unazad pokazala kao eksponent i američke i britanske politike prema Ruskoj Federaciji. Na žalost, u sve to je upletena Ukrajina. Imali su oni razne pokušaje. Jedan od glavnih interesa je bio sprečavanje „Severnog toka  2“ i znamo da je postojala koalicija „Vašington-Varšava-Kijev“ koja je imala za cilj da spreči „Severni tok 2“ i u tome su i uspeli. Sada se krenulo u jednu novu fazu, u kojoj je Poljska, ne samo radikalizovala svoj diskurs, nego je i militarizovala svoje ponašanje i određene ambicije koje ima. Poljska ima velike ambicije i apetit za uticaj u većem delu onog dela Ukrajine koji trenutno kontrolišu Ukrajinci. U tu preterano agresivnu i radikalizovanu retoriku i ponašanje je uvukla najveći de EU, što ne zanči da su svi oni drugi nevini i nevoljni, ali rekao bih da Poljska diktira tempo, kao da je neka vrsta prenosioca poruka – dodao je Mitić.

Aleksandar Mitić navodi da Ukrajinci pokušavajue da skupljaju dokaze o navodnim zločinima Rusa nad ukrajinskim stanovništvom i na tu temu je dodao: 

– Jasno je da pokušavaju da izlobiraju za neku vrstu NOVOG HAŠKOG TRIBUNALA, koji bi bio sličan onom koji je postojao za prostor bivše Jugoslavije, a mi znamo kako je radio i kakve je rezultate dao. Ovde bi bila neka vrsta SPECIJALNOG SUDA za ruske zločine u Ukrajini. Jasno je da se tu radi o nekom psihološkom ratu, nekom propagandnom ratu i jednoj legitimizaciji ukrajinskih akcija i podrške koju dobiaju sa Zapada. Sa druge strane, činjenica je i da Rusija koristi isto ove slučajeve istrage i u psihološke svrhe – istakao je Mitić.

O tome da u Donbasu i dalje je na snazi smrtna kazna, Mitić kaže da to služi kao neka vrsta odvraćanja, pogotovo nakon pada „Azovstalja“ i Mariupolja. Dodaje i da na teritoriji  čitavog Donbasa, pripadnici ukrajinskih snaga su napuštali svoje borbene položaje i kaže da smatra da to ima puno veze sa činjenicom da postoji kao najteža kazna za one koji su počinili zločine.

– Ovde se ne radi samo o tome da se zadovolji pravda, nego se radi o jednom vrlo sofisticiranom psihološkom ratu koji se vodi – zaključuje Mitić.

Boško Bojović, istoričar

– Radi se o nečemu što se naziva veliki reset. Ovo je uvodni deo tog reseta. Po strateg Zbignjeva Bžežinskog, Amerika kao najvećeg neprijatelja vidi Kinu, a da bi Kinu mogla da pobedi, mora da je opkoli, a to može jedino ako uzme Sibir. Znači, mora prvo Rusiju da iscrpi, osiromaši, da oslabi na sve moguće načine i ovo se dešava pred našim očima. Ta strategija očigledno ne funkcioniše – istakao je istoričar.

O prisustvu i borbi Čečena i Kadirova u Ukrajini  

– Ja mislim da je to normalno u sadašnjem kontekstu, jer čitav islamski svet, ne samo šiitski, se pokreće protiv Zapada i okreće se Rusiji. To je u Severnoj Africi i u Aziji. Tradicionalni islam, on je u stvari nastao podrškom Britanaca još pre sto godina. Podrškom Zapada, preko Avganistana, pa i kasnije je nastao taj radikalni islam. Tradicionalni islam sve više uviđa da je izamnipulisan i da to ide na štetu, ne samo u matičnim zemljama, nego i u dijaspori, tako da se spontano, čitava južna polulopta okreće protiv Zapada. Tako da Zapad, želeći da izlouje Rusiju, izaziva suprotan efekat i pada u samoizolaciju – dodaje istoričar.

– Unutar Zapadnih zemalja se sve više stvara otpor, ali se ne vidi još uvek dobro, jer je sve po kontrolom – dodaje istoričar.

O tome da su zapadni  mediji prenosili da se radi o evakuaciji iz „Azovstalja“, dok su drugi prenosili da je u pitanju predaja zaroblejnika iz „Azovstalja“, Bojović je rekao: 

– To je deo psihološkog rata- medijski rat. Osim vojno-strateške dimenzije, koja je nama poznata, postoji i druga, koja je podjednako važna, a nedovoljno se o tome priča. Sve ovo što spominjemo, celokupno naoružanje koje joj se šalje, moraće Ukrajina da plati. Dakle, postoji ekonomski aspekat. Nedovoljno se zna da iz ovog rata stoji vojno-industrijski kompleks, čiji budžet prelazi hiljade milijardi godišnje. Iza svega stoji veliki kapital, motivacija i profit. Ukrajina je tu bačena u vatru – zaključio  istoričar Bojović.

Mitar Kovač, general

Da li se može naslutiti dalja startegija ruske vojske?

-Vidimo relativno novu taktiku ruske vojske što se i očekivalo u odnosu na stečena isustva u toku prvoe faze vojne operacije. Sada se nešto pažljivije ide, u msilu gubitaka kako civila, tako i vojnika. Ide se tzv. sistemom KOTLOVA. Radi se o tome da se izbegne stradanje u naseljenim mestima i viidmo ti kotlovi uglavnom gravitiraju da oko većih i naseljeniji mesta i gradova, nameravajući na taj način da privole snage koje brane gradove, a to je taktika ukrajinskih Oružanih snaga, da vide bezizlasnost i da se povlače. Može i mora se konstatovati da ukrajinske Oružanenage čak same ruše mostove pre povl svjih jed i teške tehnike, dovode ih u neku iluziju da tu moraju ostati i da brane grad – istakao je general.

General u emsiiji navodi primer kada su ukrajinske snage bežale i ostavile sve za sobom, pa sa oružjem ili bez njega, preplivavali reku. Čak i tada, dodaje Kovač, ruske snage nisu dejstvovale po njima, pokazujući im da se bore i za njihove živote.

– Najmanje o vojnicima ukrajinskih Oružanih snaga vodi sam vrh sam Ukrajine kao države. Produžetak rata rezultira gubitkom ljudi dodao je general Kovač

General dodaje da kada se izgubi prostor Donbasa, da ne vidi kako će ukrajinsko ruskovodstvo pravdati pred civilnim stanovništvom svoju upornost da se bori na frontu, kako će prodava tu tu mantru da će oslobodti „zadnji pedalj“ Ukrajine itd.

– Ono šo su uspevali preko ISIL-a i talibana, nisu uspeli na Kavkazu. Posle dva čečenska rata, došlo je do pobede tradicionalnog  islama nad ekstremnim islamom, koji je politički instrumentalizovan od strane Zapada. Ipak, nije gotovo sve. Zapad preko obaveštajnih struktrura čini sve da radikalizuje islam u kavkaskom delu, ali i terorističke grupe koje bi delovale po naseljenim gradovima, koje bi na neki način sejale smrt nad nevinim civilima – dodao je Kovač.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter